eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Védőmaszkot viselő dolgozó a Lonza svájci székhelyű multinacionális biotechnológiai vállalat Ibex nevű épületében, ahol a Moderna amerikai biotechnológiai cég mRNA koronavírus elleni vakcinájának egy részét fogják készíteni, a svájci Vispben 2020. október 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Olivier Maire

Percről percre – minden pénteki hír a koronavírusjárványról

Oltják is, de még zárják is a világot. A járvány hírei pénteken is egész nap egy helyen - itt.

2021.01.08. 21:37

Újabb csúcson a fertőzések és a halálozások száma Nagy-Britanniában

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi halálozási és koronavírus-fertőzési számot regisztrálták pénteken Nagy-Britanniában.

2021.01.08. 21:34

Koronavírus - Olaszországban már több mint négyszázezer személyt oltottak be

Olaszországban már több mint négyszázezer személyt oltottak be, ezzel eddig a legtöbbet az Európai Unióban a római járványbiztos Domenico Arcuri péntek délutáni adatai szerint. Ezzel egy időben az egész országban feloldották a napközbeni kijárási tilalmat.

2021.01.08. 18:15

Európában 1,7 milliárd utas "tűnt el" a légiközlekedésből

A koronavírus-járvány 2020-ban a légiközlekedés egészére rányomta a bélyegét, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér éves utasforgalma 76 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a Budapest Airport 3 859 379 induló és érkező utas ügyeit intézte - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.

2021.01.08. 17:53

Koronavírus - Horvátországban és Szlovéniában is meghosszabbították a korlátozásokat

A horvát válságstáb január végéig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat az országban - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője. A szlovén kormány egy héttel kiterjesztette a szigorításokat és néhány újat is bevezetett.

2021.01.08. 17:25

Koronavírus: a halálozás veszélyét negyedével csökkentő két gyógyszer alkalmazását kezdik el

A két gyógyszert intenzív terápiában részesülő betegek kezelésében kezdik el alkalmazni Nagy-Britanniában, a klinikai tesztek tanúsága szerint 24 százalékkal csökkenhet a betegség halálozásának esélye, ha a súlyos állapotú fertőzöttek megkapják a szereket.

2021.01.08. 17:14

Ausztria megerősíti a Csehország és Szlovákia felől érkezők ellenőrzését

Ausztria szombat éjféltől megerősíti az ellenőrzéseket Csehországgal és Szlovákiával közös határain, tekintettel arra, hogy a két országban nagyon megugrott a koronavírus-megbetegedések száma az elmúlt időszakban. Meghosszabbították továbbá a Nagy-Britanniára és Dél-Afrikára vonatkozó beutazási tilalmat a légi forgalomban.

2021.01.08. 17:06

Szlávik János: nem csitul a járvány, a második hullám után itt a harmadik

A jelenlegi ütemnél gyorsabban kell majd oltanunk, és akkor elképzelhető, hogy nyáron már fellélegezhetünk, de ez nagyon optimista becslés – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakember beszélt az oltás körülményeiről, a mutációk veszélyéről, az újabb vakcinák esélyéről és arról is, hogy jön az új, monokronális terápia.

2021.01.08. 16:57

Hét fővárosi idősotthonban oltanak a hétvégén

Problémát jelent a rövid határidő, mert sok bentlakó nem dönthet önállóan arról, kéri-e az oltást, szükséges a gyámja engedélye.

2021.01.08. 16:29

Jövő hét elejére lehet meg a háziorvosi oltópontok listája

Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: első körben kétszer annyi embert kell beoltani, mint az influenza elleni védőoltással.

2021.01.08. 15:34

Koronavírus - Brüsszel szintet lép a védekezésben

Újabb EU-csúcs lesz, a járványvédelmi intézkedések összehangolása a cél.

2021.01.08. 15:26

Srí Lankán kötelező elégetni a járványban meghaltak holttestét, muszlim szervezetek tiltakoznak

Srí Lanka kormánya megerősítette a járványban elhunytak holttesteinek elégetésére vonatkozó utasítását, nemzetközi és helyi iszlám szervezetek tiltakozása ellenére. A szigetországban tavaly áprilisban tiltották be a vírus áldozatainak az eltemetését arra hivatkozva, hogy a holttestekből a talajvízbe került anyagok terjeszthetik a vírust. Az iszlám a híveknek a holttest Mekka felé történő eltemetését írja elő. Az ország többségét alkotó, kormánypárti buddhisták - akárcsak a hinduk - többnyire elégetik halottaikat. Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) aggodalmát fejezte ki a tilalom miatt, a Srí Lanka-i iszlám tanács (SLMC) pedig azzal vádolta a kormányt, hogy meggondolatlan cselekedeteket akar kiprovokálni a közösség fiatalabb tagjaiból. A tanács figyelmeztetését megismételte az ország muszlim vallású igazságügy-minisztere is. A tanács rámutatott arra, hogy Srí Lanka Covid-19-ben elhunyt áldozatainak nagy része muszlim, az SLMC szóvivője, Hilmy Ahmed az aránytalanul magas számot azzal magyarázta, hogy sokan nem mernek orvoshoz fordulni a panaszaikkal, félve, hogy ha meghalnak, elégetik a holttestüket. A muszlim többségű Maldív-szigetek a múlt hónapban azt közölte, hogy Srí Lanka kormánya kapcsolatba lépett vele, arra kérve a kormányt, tegye lehetővé a járvány muszlim halálos áldozatainak átszállítását a szigetre, hogy ott temessék el őket. Srí Lanka ezt tagadta. Srí Lankán nemrég megugrott az igazolt koronavírus-fertőzöttek szám: míg októberig 3300 fertőzést és 13 halálesetet regisztráltak, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint e számok elérték a 46 800-at és a 222-t. (MTI)

2021.01.08. 15:18

Bajban a német divatcikk kiskereskedelmi ágazat

Csődhullámtól tart a német divatcikk kiskereskedelmi ágazat szakmai képviseleti szervezete, a BTE a járványvédelmi zárlatnak tulajdoníthatóan bekövetkezett forgalomkiesés és a szakma sajátosságait figyelmen kívül hagyó állami támogatások miatt. Az ágazat működésének szezonális jellemzői alapján az év elején, tavasszal kerül sor az aktuális divatkollekció beszerzésére, a készletek feltöltésére. A divatszakmában általában januárban kezdik meg a szezon divatcikkeinek a szállítását, a számlákat februárig kell kifizetni és márciusra fejeződik be a készletek feltöltése. Számos vállalat azonban, főként a kis- és középvállalatok a járványvédelmi zárlat miatt bekövetkezett bevételkiesés és forgalomcsökkenés következtében már nem rendelkezik a készletek beszerzéséhez szükséges pénzügyi forrásokkal - hívta fel a figyelmet pénteken a BTE (Bundesverband des Deutschen Textileinzelhandels e.V.) szóvivője. A fizetésképtelenség miatt ezek a vállalatok csődöt lesznek kénytelenek jelenteni, ami a beszállítókat is súlyosan érinti majd, így a szakmában összességében akár 100 ezer munkahely elvesztésével járhat a járványvédelmi zárlat - figyelmeztetett a szakmai képviseleti szervezet szóvivője. Felhívta egyúttal a figyelmet arra, hogy a politikának a divatszakma sajátosságait is figyelembe kellene vennie támogatási és segélynyújtási programjai összeállításában. A kiskereskedelmi üzleteknek a bérleti és fűtési költségek kifizetéséhez biztosított állami támogatás a divatszakmát nem segíti ki a nehéz helyzetből - jegyezte meg. (MTI)

2021.01.08. 15:12

Zuhanásban a fapados légitársaságok

A Ryanair és a Wizz Air járatain decemberben az utasok száma több mint nyolcvan százalékkal csökkent 2019 azonos hónapjához képest.

2021.01.08. 15:08

Megint "esemény" van a koronavírus bölcsőjénél

Az új fertőzöttek számának emelkedése miatt két város zárva Kínában.

2021.01.08. 14:00

Ahol a vallás is szempont az oltásnál

Vallásilag megengedettnek, azaz halalnak minősítette az indonéziai iszlám vallástudósok (uléma) tanácsa pénteken a kínai Sinovac Biotech cég új koronavírus elleni oltóanyagát. Asrorun Niam Sholeh, a tanács fatvabizottságának egyik tagja sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a CoronaVac nevű oltóanyagot nyugodtan használhatják a muszlimok. A döntést (fatva) nem sokkal az országos oltási kampány indulása előtt hozták meg. A tömeges vakcinázás várhatóan január 13-án indul, jóllehet az ország az indonéz élelmiszeripari és gyógyszerfelügyeleti hatóság (BPOM) hivatalosan még nem engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását. Az ügynökség részéről korábban már bejelentették, azonnal elkezdik az engedélyeztetési eljárást, amint megérkeznek az Indonéziában, Brazíliában és Törökországban végzett tesztvizsgálatok utolsó szakaszának eredményei. A tervek szerint elsőként Joko Widodo indonéz elnököt oltják be, majd néhány minisztert és magas rangú tisztségviselőt, ezt követően pedig az egészségügyi dolgozók kapják meg az oltást. Indonézia eddig 3 millió adagot importált a Sinovac gyártotta CoronaVacból, és egyeztetett az amerikai Novavax és a brit AstraZeneca vállalatokkal vakcinaimport ügyében. Indonézia 270 millió lakossal a világ negyedik legnépesebb országa, valamint a legnépesebb muszlim többségű ország is. Délkelet-Ázsiában ott van a legtöbb fertőzött, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 808 340-et, a Covid-19-be 23 753-an haltak bele. Az országban pénteken rekordot ért el a regisztrált fertőzöttek napi növekménye, 10 617 új esetet jelentettek. Az Egyesült Arab Emírségek - ahol már elindult az oltási kampány az ugyancsak kínai Sinopharm gyártotta vakcinával - vallástudósai már decemberben ugyancsak halal minősítést adtak a vakcinának. Az ottani fatvatanács vezetője a döntést azzal indokolta, hogy az állítólag sertészselatint is tartalmazó kínai oltóanyag esetében az élet védelme felülírja az iszlám vallás disznóból készült származékok fogyasztására vonatkozó tilalmát. (MTI)

2021.01.08. 13:22

Ausztrália - zárlat Brisbane-ben, megjött a mutáns

Háromnapos zárlat alá helyezték az ausztráliai Brisbane városát pénteken, mert ott is észlelték a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb, Nagy-Britanniában azonosított változatát. Queensland állam 2,5 millió lakosú fővárosában az intézkedés szerint az emberek csak kivételes esetekben - bevásárlás vagy munkavégzés céljából - hagyhatják el otthonaikat péntek este és hétfő este között. "Fogják fel úgy, mint egy hosszú hétvégét a családdal vagy barátokkal" - tanácsolta a helyieknek Annastacia Palaszczuk, Queensland állam kormányfője. Az új mutációt egy karanténhotel egyik dolgozójánál azonosították. A Brisbane Times című helyi lap tudósítása szerint a nagyvárosban az emberek pánikvásárlásba kezdtek a zárlat bejelentése után, sok helyen zsúfolásig megteltek az élelmiszerüzletek. Az ausztrál kormány pedig arról döntött, hogy február 15-ig korlátozzák a nemzetközi légi járatok fogadását. Az Ausztráliába külföldről visszatérők csak negatív koronavírus-teszttel léphetnek be az országba. Ausztráliát eddig a szigorú korlátozásoknak köszönhetően viszonylag kevésbé érintette súlyosan a koronavírus-járvány. Az egész országban 28 500 körüli esetet jegyeztek fel, és nagyjából 900 ember halálát kötik a fertőzés szövődményeihez. (MTI)

2021.01.08. 13:19

Gyorsító görögök

Görögország a 5000-ről 8000-re szeretné növelni a naponta beadott oltások mennyiségét a koronavírus-járvány elleni harcban - közölte pénteken Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Görögországban is december utolsó napjaiban kezdődött meg az oltókampány. Ott az elsők között oltották be a miniszterelnököt, az ellenzék vezetőjét és más magas rangú állami vezetőket. Az ország oltási terve szerint elsőként az egészségügyben dolgozókat oltják be, majd a szociális intézményekben élők és dolgozók, valamint a 80 évesnél idősebbek és az egészségügyi okokból leginkább veszélyeztetett emberek kerülnek sorra. Micotákisz elmondta, hogy elindult a vakcina kiszállítása az összes érintett kórházba, és a szigetvilágban található utolsó 19 intézménybe is eljut az oltóanyag január 11-én. Egyelőre 26 ezer ember kapta meg Görögországban a koronavírus elleni oltóanyag első adagját. A 11 milliós országban eddig 142 700 ember kapta el a kórt, amely 5146 emberrel végzett. (MTI)

2021.01.08. 13:16

Oroszország még lejtőn

Oroszországban valamelyest nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma, egy nap alatt 23 652 esetet regisztráltak, 24 óra alatt 454-en haltak meg, egy nappal korábban 506-an - derült ki a szövetségi operatív járványtörzs pénteki adataiból. Csütörtökön 23 541 esetet jegyeztek fel a hatóságok. Az orosz fővárosban, Moszkvában 5027 ember szervezetében mutatták ki a vírust egy nap alatt, meghaltak 71-en, felgyógyultak a kórból 1485-en. Az országban a vírus reprodukciós rátája 0,95-re nőtt. Előző napon 0,91-es terjedési értéket mértek. Az orosz fővárosban január első napjaiban még csökkent a mutató, majd 1,06-ra emelkedett. (MTI)

2021.01.08. 13:13

Kemenesi Gábor virológus kimerítően elmagyarázza, miért oltsunk

A hosszú távú mellékhatásokkal, a vakcina biztonságosságával és az egészségügyi dolgozók hozzáállásával foglalkozott a pécsi kutató a legfőbb kérdéseket megválaszoló videójában.

2021.01.08. 13:00

Megugrott a távmunkások száma, és nem mindenki tért vissza a munkahelyére

A koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi következményei miatt a 2020-as év áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében Magyarországon - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ)

2021.01.08. 12:16

Müller Cecília: természetesen én is beadatom az oltást

Az oltás után egy-két napig az intenzív sportolás és az alkoholfogyasztás ellenjavallott. Az országos tiszti főorvos azt is elmondta az operatív törzs napi tájékoztatóján, hogy mely vakcinagyártónál hány oltást kötött le Magyarország.

2021.01.08. 11:23

Újabb vakcinaszállítmányra szerződött az Európai Unió

Az Európai Bizottság további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal, a szállítás ideje is ismert.

2021.01.08. 11:00

Rohamtempóban oltanak a Dél-pesti Centrumkórházban

Nemcsak a saját dolgozóikat, de a környező intézmények munkavállalóit is beoltották már. A kezdeti vonakodás megszűnőben van.

2021.01.08. 10:48

Komoly segítség a gyerekeknek

Sikeresen zárult az év végén a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON Hungária Csoport közös programja, amelynek célja a digitális oktatásból tavasszal kimaradt gyerekek felzárkóztatása volt, és 50 millió forinttal segítették a nehéz helyzetben élő családokat. A segélyszervezet pénteki közleménye szerint több száz gyerek megsegítését célzó programban azoknak a sokgyermekes, nehéz helyzetben élő családoknak nyújtottak segítséget, amelyeknél a gyerekek nem, vagy csak részben tudtak részt venni a koronavírus-járvány miatt tavasszal bevezetett digitális oktatásban, mert nem álltak rendelkezésükre az ehhez szükséges digitális eszközök vagy hiányosak voltak a használatukhoz szükséges készségek, ismeretek. A program keretében tizenkettő pedagógust szerződtettek a kijelölt falvakba, hogy segítsék a gyerekeket a lemaradások kezelésében. Tájékoztattak arról is, a tanuláson kívül a Kapaszkodó 2.0 program részeként összesen 180 gyermek vehetett részt nekik szervezett élménynapokon is. Az ismeretterjesztő és motiváló programokon a gyerekek új eszközöket próbálhattak ki, inspiráló tapasztalatokat szerezhettek és közelebb kerültek tanulótársaikhoz is, így könnyebben nyíltak meg az órákon is. Az 50 milliós támogatást az E.ON Hungária nyújtotta. (MTI)

2021.01.08. 10:38

Koronavírus – Újabb magyar vakcinakísérlet zajlik

„Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez nagyon nagyon fontos kérdés” – mondta Jakab Ferenc virológus.

2021.01.08. 10:16

Nemcsak a barkácsáruházaknak, a bútorkereskedőknek is jó év volt a tavalyi

A felújítási roham magával húzta a lakberendezést is.

2021.01.08. 10:10

Napi adatok: megragadt száz fölött az új halálozások száma

Az elmúlt másfél hónapban kétszer volt száz alatt a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt elhunytak száma, már negyedik napja száz fölött az adat.

2021.01.08. 10:06

Újra megszólal az operatív törzs – élőben az InfoRádióban és az Infostarton

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteken is beszámol a legfrissebb helyzetről.

2021.01.08. 10:05

Rekordon a járványadatok az Egyesült Államokban – Már Texasban jár a szuperfertőző vírusmutáns

Texasban is felbukkant a koronavírus erősen fertőző változata, egy nap alatt 3844-en haltak meg a fertőzés következtében az országban.

2021.01.08. 10:00

Orbán Viktor: meghosszabbítjuk a korlátozások érvényességét

Péntek reggel ismét interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a miniszterelnök. Szóba került a vakcinák érkezésének menetrendje, a 2021-es év várható teljesítménye és a Capitoliumba való betörés ügye is.

2021.01.08. 09:15

Munkahelyi oltás: itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Munkajogász mondja el, kötelezheti-e dolgozóját egy cég az oltásra, illetve mikor kell a cégnek felajánlania a vakcinázást.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×