eur:
394.33
usd:
371.39
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus – Újabb magyar vakcinakísérlet zajlik

„Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez nagyon nagyon fontos kérdés” – mondta Jakab Ferenc virológus.

Bár még csak a Pfizer koronavírus elleni vakcinája elérhető az országban, hamarosan érkezik a Moderna és a AstraZeneca vakcinája is. Ezek az oltóanyagok hatásosak lesznek az új koronavírus mutációval szemben is - mondta Jakab Ferenc virológus az ATV-ben.

„Az új adriai és dél-afrikai mutáns az életében hat-nyolc különböző mutációt gyűjtött be, mondjuk így, a spike-fehérjébe, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a mostani, most fejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ennek az új koronavírus mutációnak kivédésére is, hogy időben így marad-e, ezt most még nem tudjuk" - fogalmazott a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője.

Az sem elképzelhetetlen, állítja Jakab, hogy a későbbiekben újabb vakcinák kellenek majd a mutációk miatt, ezek kifejlesztése azonban gyorsan megtörténhet, mert már megvan a prototípus, csak kis változtatások kellenek.

A virológus szerint egyáltalán nem kell félni az oltástól. A híresztelésekkel ellentétben ezek az új generációs vakcinák teljesen biztonságosak.

Jakab Ferenc elmondta: az osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem - a debreceni egyetem mellett - szintén új vakcinakísérletbe fogott, ami már célegyenesben van.

„A vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is. Nagyon bízom benne, hogy hamar eredményt tudunk produkálni"

- mondta a virológus. Azzal kapcsolatban, hogy ebből mikorra várható beadható oltás, a virológus professzor nem akart találgatásokba bocsátkozni, de mint mondta, gőzerővel dolgoznak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×