eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Kemenesi Gábor virológus kimerítően elmagyarázza, miért oltsunk

"A hosszú távú mellékhatások esélye szinte nem is létezően kicsi. Jó és biztonságos az a vakcina, amit jóváhagynak nálunk sokkal okosabb emberek" - mondta, miután megkapta a védőoltást a pécsi kutató. A leggyakoribb kérdésekre igyekezett választ adni a felvételen.

Megkapta a koronavírus elleni Pfizer-vakcina első adagját Kemenesi Gábor pécsi virológus, majd kamera elé ült, és elmondta, miért tett így, és miért buzdít mindenkit az önkéntes vakcina beadatására.

"Miért bízom benne? Miért ne bíznék! A minap már 15 millió embert oltottak be világszerte az új vakcinák valamelyikével, tulajdonképpen

a most piacon lévő vakcinák mindegyike harmadik generációs, a jelenkori tudomány legjava benne van ezekben a vakcinákban,

rendkívül hatékonyan, jól és tisztán működnek" - ecsetelte a szakember.

Emlékeztetett rá, a vakcinákkal kapcsolatos korábbi elvárás az volt, hogy legalább 50 százalékban legyen hatékony, ehhez képest 90 fölötti százalékokról tudni, és még az AstraZeneca oltása is 70 százalékban hatékony, ami "kiváló eredmény".

"Biológus kutatóként ismerve a technológiát, semmiféle okom nincs, hogy ne bízzak benne, jó és biztonságos" - szögezte le.

Kemenesi Gábor számos expedíción túl van, szerinte nincs olyan oltás, amit ne kapott volna már meg, de még az eddig megkapott oltások között is a mostanit tartja a legjobbnak, legtisztábbnak.

A kockázatelemzésről szólva kijelentette, a nem beadásnak sokkal nagyobb a rizikója. "A hosszú távú mellékhatások esélye szinte nem is létezően kicsi" - húzta alá.

A szkeptikusoknak azt üzeni, hogy ha valahol egy vakcinát a világban jóváhagynak, akkor bízni kéne abban, hogy

náluk sokkal okosabb emberek hagyták jóvá.

Reagált arra is, hogy egészségügyi dolgozók hezitálnak, szerinte "ez szakmailag nem megengedhető, minden egészségügyi dolgozó olvasson több tudományt, ha erre nem képes, válasszon más szakmát".

A dél-afrikai és az angliai koronavírus-mutánsról is beszélt, amelynek jelenlétét éppen Pécsett kutatják Magyarországon. Szerinte számolni kell azzal, hogy már Magyarországon van a legújabb, az eddigieknél lis gyorsabban terjedő vírusvariáns - ami elsősorban a 20 év alattiakra veszélyes -, de ez sem jelenti azt, hogy az oltás ne lenne hatékony, ugyanakkor tény, hogy ez a mutáció több embert tud elérni, ami nagyobb nyomást helyez az országokra, "a vakcinázást jobban meg kell nyomni".

A létrejöttéről szólva elmondta, hogy akinél hosszabb ideig van jelen az immunrendszerben a koronavírus, ott keletkezhet mutáns, "van ideje" megszületni, de "ehhez a vakcinákat adaptálni nem egy nagy ügy, hat hét".

Végül leszögezte: minden vakcina szuper, ami az emberekig eljut, sok hatóságon és országon átmegy az ellenőrzési folyamat.

Az enyhítésről: szerinte az fokozatos lesz, ahogyan sikerül az oltással "szélesebb köröket elérni".

A vírus - mint fogalmazott - "velünk fog maradni, de kihúzzuk a méregfogát, és utána már nem lesz nagy ügy".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×