eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Tóth István György: nyoma marad a társadalom egészén a járványnak

A Tárki vezetői voltak az InfoRádió Aréna című műsorának vendégei; Kolosi Tamás elnök a Társadalmi Riport 2020 társszerzőjeként úgy látja, a most magunk mögött hagyott évtized Magyarország számára felzárkózó korszakot hozott.

Generációs törés figyelhető meg a koronavírus-járvány gazdasági és egészségügyi hatásaiban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Tárki vezérigazgatója.

Tóth István György szerint ez a különbség még inkább megmutatkozik majd a pandémia hosszú távú hatásainak vizsgálatakor.

"Másokat érint a gazdasági visszaesés és a munkaerőpiaci problémák tömege, és másokat az egészségügyi hatások. Ez jól megmutatkozik abban az értékelésben is, amelyet a kormányzati beavatkozásokkal kapcsolatban a magyarok és a nem magyarok is megfogalmaznak" - ecsetelte Tóth István György.

A közgazdasági irodalom "horzsolási hatásnak" hívja azt, amit a koronavírus-járvány is maga után hagyni fog, mégpedig azért, mert ahol történik egy sokk, egy baleset, annak nyoma marad egy darabig az ember testén; a társadalom egészén is nyoma marad majd a világjárványnak, amit a Társadalmi Riport 2022-es tanulmányban is külön kutatniuk kell.

Addig azonban itt a 2020-as, amivel kapcsolatban – szerzőtársával, Kolosi Tamással (elnök, Tárki) együtt – a műsorban elmondta, szerinte

felzárkózás indult Magyarországon az Orbán-kormány gazdaságilag is sikeres elmúlt öt évében,

és a lehetőség adott, hogy ez valódi siker legyen.

"Nagyon sok problémája és nagyon sok ellentmondása ellenére a kilencvenes évek sikeres évtizede volt a magyar társadalomnak, a 2000-es évtized már sokkal problematikusabb, a 2010-es évtized pedig homogén korszakot hozott a Fidesz és Orbán Viktor kormányzásával; ennek az első fele még gazdaságilag is problematikusabb volt, és hát jó néhány elemében a demokratikus működésnek egy sajátos, klientúrára építő formája alakult ki, közben gazdaságilag egyértelműen sikeresnek tűnik. Magyarországnak ez egy felzárkózó időszaka" – részletezte Kolosi Tamás.

Tóth István György szerint sem ért egyet azokkal, akik a rendszerváltás egészét kétségbe vonják, helytelennek tartják.

"Nagyon komoly, fontos történelmi lépés volt, amit komoly gazdasági, társadalmi, politikai felzárkózási folyamat követett, és egy rendkívül erős intézményi átalakulás, amiben a térség országai különböző utakat jártak be, de alapvetően

olyan modell alakult ki mindenütt, hogy lehetővé vált a tartós fejlődés"

– húzta alá.

Szerinte Magyarországon is van egy csomó elpazarolt lehetőség akár az elmúlt tíz évben is, például az intézményrendszer is illeszkedhetne sokkal jobban az európaihoz, de egy 30 éves perspektívában a hátrányokkal és a göröngyökkel együtt is pozitív a folyamat.

A Társadalmi Riport 1990-ben jelent meg először, azóta kétévente; a mintája a hasonló nyugati adatközlő kötetek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×