eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Processed with VSCO with a6 preset
Nyitókép: Pexels

Az irodai munka is kockázatos

Kétéves kampányt indult a mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzéséért.

A mozgásszervi betegségek a munkával összefüggő leggyakoribb egészségi problémát jelentik Európában.

Ötből mintegy három munkavállalónak okoznak nehézséget a mozgásszervi panaszok.

Sok olyan munkahely van, ahol olyan jellegű rendszeres mozgást kell végezni, ami megviseli a szervezetet, ezért a megbetegedési okok élcsoportjában szerepelnek a mozgásszervi panaszok – fejtette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Bodó Sándor kiemelte: a gépesítésre és a robotizációra nem mindig van lehetőség.

Az államtitkár szerint jellemzően két korosztálynál jelentkeznek a gondok, eltérő okból. Az idősebb szakemberek azt mondják, már kitanulták a fortélyokat, de nem veszik figyelembe az idő múlását, és nincs már meg a korábbi rugalmasság, ez pedig balesetekhez vezethet bizonyos esetekben. A fiataloknál viszont nincs meg a gyakorlat, de a lendület viszi őket, túlvállalják magukat, vagy nem tartják be a szabályokat, ami szintén gondot okozhat.

Egyre inkább kimutatható a kár nemzetgazdasági szinten is

– hangsúlyozta Bodó Sándor.

Arról is beszélt, hogy korábban a fizikai munkakörben dolgozók voltak érintettek, ám ma már veszélyt jelent az íróasztalnál eltöltött sok munkaóra is, az irodai munka is bekerült a kockázati elemek közé.

Az Európai Unió Munkavédelmi Ügynöksége kétéves kampányt indít Egészséges munkahelyek: legyen könnyebb a teher néven a mozgásszervi betegségek kialakulásának megelőzéséért a munkahelyeken. A kampányban a szakmai információk mellett bemutatják a jó példákat és gyakorlatokat, hogyan lehet elkerülni a mozgásszervi megbetegedéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Burián Kata olimpiai szintes idővel nyert 200 méter háton pénteken az úszók országos bajnokságán, így Magyarország már 131 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Reális számítások szerint a sportolói küldöttség létszáma megközelíti vagy akár meg is haladhatja a tokióit (173)
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×