INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

budapest

fürjes balázs

karácsony gergely

városfejlesztés

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az északi és déli HÉV-hálózat fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón a csepeli HÉV-kocsiszínben 2020. szeptember 9-én.

Fürjes Balázs egyetért Karácsony Gergellyel a „gyámság” kérdésében

Infostart / MTI

Ezen túl viszont sok mindent másképp lát a két, Budapestért felelős vezető. Az államtitkár nem akar télen biciklisávot a Nagykörúton, a polgármester ezt nem fogadta el. Fürjes Balázs megerősítette a kormány korábbi kijelentését: a fejlesztéseket csak a főváros jóváhagyásával végeznék el.

A mindenkori kormánynak támogatnia kell Budapestet, de az is igaz, hogy nem gyámkodhat felette – mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A műsorban arról beszéltek, hogy a kormány sikeresnek értékelte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülését, Budapest vezetése viszont úgy látta, hogy a nagy ügyekben nem haladtak előre, vagyis ellentétesen értékelték a találkozót.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester csütörtöki Facebook-posztja is arról tanúskodik, hogy másképp értékeli a két fél a találkozót.

Fürjes Balázs a műsorban hangsúlyozta,

Magyarországon két szereplőnek feladata Budapest építése: a mindenkori kormánynak és a mindenkori városvezetésnek, és nekik „kutya kötelességük” párbeszédet folytatni,

valamint keresni az együttműködés lehetőségét.

„Az a budapestiek érdeke, hogy ha vannak is politikai különbözőségeink, a vitákat folytassuk le, bátran vállaljuk fel. Az, hogy vannak vitáink, még nem ok arra, hogy ne álljunk szóba egymással” – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, a csütörtöki ülésen a kormánynak több fővárost támogató javaslata volt, ugyanakkor azt is világossá tették, hogy nem tudnak adóemelési, megszorító vagy Budapest eladósodottságát növelő javaslatokat támogatni.

Kiemelte, hogy

a Demszky-féle városvezetés egyszer már adósságcsapdába vitte Budapestet

és a nemzeti kormánynak 375 milliárd forint adósságot kellett átvállalnia 2010 után, ez még egyszer nem fordulhat elő.

A támogató javaslatok között megemlítette, hogy tehermentesítenék Budapestet, és több fejlesztés költségét a kormány átvállalná; sőt garanciát is adnának arra, hogy ezeket a fejlesztéseket csak a főváros által jóváhagyott tervek alapján építenék meg. Fürjes Balázs szerint

szóba került a Biodóm, a Gellért-hegyi sikló, a pesti rakpart teljes megújítása és a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítása.

Elmondta azt is, a főváros időt kért a javaslat megfontolására.

Ugyanakkor az is a budapestiek érdeke lenne az államtitkár szerint, hogy a Nagykörúton, főleg most, a rossz idő beköszöntével, megszűnjön a biciklisáv, de ezt a javaslatot a főváros nem fogadta el.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018