eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egészségügyi alkalmazott kezében egy remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullával az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. A gyógyszervizsgálati eredmények szerint a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Már javában gyártják itthon a koronavírus elleni egyik gyógyszert

Mégpedig a remdesivir hatóanyagút. Ez az egyik leghatékonyabb a SARS-CoV-2 vírus ellen. A gyártó Richter több más hatóanyaggal kapcsolatos fejlesztésben is részt vesz.

A Richter öt hónap megfeszített munka eredményeként sikeresen megoldotta a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott - erősítette meg az Index értesüléseit Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. Ez a hatóanyag talán a legígéretesebb jelenleg, Donald Trump amerikai elnök is ezt kapta. Ez az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.

A remdesivir hatóanyaggal eddig legyártott gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé. Ebből a szeptemberben már minőségellenőrzési vizsgálaton is átesett, és így felszabadított,

injekció formában kiszerelt hatóanyag körülbelül 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé

– ezek már rendelkezésre állnak, beadhatóak a betegeknek. Beke Zsuzsa hozzátette, hogy ezt a mennyiséget folyamatosan tudják növelni, ahogy haladnak a minőségellenőrzéssel. A még hátralévő klinikai vizsgálatok lebonyolítása viszont már nem a Richter feladata – tette hozzá.

A gyógyszergyár a kormánytól kapta megbízást márciusban és a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza. A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×