INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

remdesivir

richter

koronavírus

gyógyszer

Egészségügyi alkalmazott kezében egy remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullával az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. A gyógyszervizsgálati eredmények szerint a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.

Már javában gyártják itthon a koronavírus elleni egyik gyógyszert

Infostart

Mégpedig a remdesivir hatóanyagút. Ez az egyik leghatékonyabb a SARS-CoV-2 vírus ellen. A gyártó Richter több más hatóanyaggal kapcsolatos fejlesztésben is részt vesz.

A Richter öt hónap megfeszített munka eredményeként sikeresen megoldotta a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott - erősítette meg az Index értesüléseit Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. Ez a hatóanyag talán a legígéretesebb jelenleg, Donald Trump amerikai elnök is ezt kapta. Ez az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.

A remdesivir hatóanyaggal eddig legyártott gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé. Ebből a szeptemberben már minőségellenőrzési vizsgálaton is átesett, és így felszabadított,

injekció formában kiszerelt hatóanyag körülbelül 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé

– ezek már rendelkezésre állnak, beadhatóak a betegeknek. Beke Zsuzsa hozzátette, hogy ezt a mennyiséget folyamatosan tudják növelni, ahogy haladnak a minőségellenőrzéssel. A még hátralévő klinikai vizsgálatok lebonyolítása viszont már nem a Richter feladata – tette hozzá.

A gyógyszergyár a kormánytól kapta megbízást márciusban és a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza. A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018