eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: YouTube

Olyan gyalogsági páncélosaink lehetnek, mint még senkinek

A német(-magyar-cseh) Hiúzt az Egyesült Államok hadserege is kinézte magának a most elérhető legmodernebb járműből.

A német-magyar-cseh hadipari együttműködés egyik kiváló példája a Hiúz fantázianevű gyalogsági harcjármű gyártása mindhárom ország részére - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa, Csiki Varga Tamás.

"A német hadiipar leginkább világszínvonalú, csúcstechnikai eleme ez, olyannyira, hogy a fejlesztést követően 2016-ban volt még csak a bemutatója magának az eszköznek. Azóta több verzióban is bemutatták, legutóbb idén, és még akár az Egyesült Államok állományába is kerülhet belőle, valamint tárgyalnak Ausztráliával és Csehországgal is" - ecsetelte Csiki Varga Tamás.

Magyarország ráadásul nem csak venne ilyen Hiúzokat, hanem adott esetben gyártaná is őket.

Mind a tervezésben, mind a kivitelezésben figyelembe vették a legújabb hadi tapasztalatokat, így például a 6-8 fő szállítására is alkalmas eszköz sokkal nagyobb felületen védett páncélosan, emellett megfelelő tűzereje és mozgékonysága is megvan.

A német-magyar fejlesztési vonal egyébként egyre erősebb a beszerzések kapcsán, de ez osztrák és cseh irányba is bővül, az együttműködés pedig egyre mélyebb és integráltabb - mondta Csiki Varga Tamás. A három ország egyre mélyebben működik együtt – a Leopárd II-es harckocsi terén is például, hiszen ha mindhárom haderő rendszeresíti majd, akkor a közös működtetés, logisztika komoly további, költséghatékonysági előnyt is jelenthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×