INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

hadiipar

németország

fegyvergyártás

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársa lő egy AR-15 gépkarabéllyal a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi gyárában tartott bemutatón 2020. november 6-án. A német-magyar ipari együttműködés révén a HM Arzenál Zrt.-nél folytatódik a bajor Unique Alpine AG mesterlövész- és vadászfegyvereinek gyártása.

Mesterlövészfegyverek gyártásába kezd Magyarország

Infostart

Újabb német-magyar hadiipari együttműködést jelentettek be: Kiskunfélegyházán, a HM Arzenál Zrt.-nél folytatódik az Unique Alpine AG mesterlövész- és vadászfegyvereinek gyártása – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pénteken a helyszínen.

Maróth Gáspár a német-magyar ipari együttműködésről szóló megállapodás aláírása előtt azt mondta, az eredetileg francia, jelenleg bajor tulajdonú, ikonikus mesterlövészfegyvereket előállító cég nemcsak gyártását, hanem fejlesztéseit is Kiskunfélegyházán végzi majd.

Az Unique Alpine AG és a HM Arzenál Zrt. már egy éve együtt dolgozik új fegyverek kifejlesztésén és tesztelésén. Az új termékek már most is komoly érdeklődésre tartanak számot a rendvédelmi szervek részéről Európában, illetve a katonai szervek között az egész világon - tudatta a kormánybiztos az MTI-vel.

Bemutatták a cég bajor mérnökök és magyar fejlesztők által egy kanadai tenderre készített TPG-3-as mesterlövészfegyverét, valamint a konkurens termékeknél sokkal precízebb célzást lehetővé tevő AR-10 NX és AR-15 NX típusú hadi félautomata karabélyait. Ezeket fogják itt gyártani - a már korábban bejelentett cseh fejlesztésű Bren 2-es gépkarabélyok mellett.

A Portfolio beszámolója szerint

  • évente százezres mennyiségű fegyvert képes lesz előállítani az üzem, a pontos szám a megrendelések volumenétől függ.
  • A mesterlövészfegyver egyik legnagyobb különlegessége az, hogy többféle kaliberű és fajtájú lőszertípussal használható. Mindössze egy perc elég ahhoz, hogy a különféle kaliberű lőszerek közt váltani tudjon a felhasználó, ami sokféle feladattípus ellátására alkalmassá teszi.
  • A mára populáris AR-10-es és AR-15-ös platformon alapuló kézifegyverek közül az utóbbi magyar gyártású változatának sajátossága, hogy anyagminőségben és összeszerelésben jobb a versenytársainál, a várható élettartama hosszabb, mint egy átlagos, a piacon elérhető AR-nek.
  • Elsősorban az üzleti potenciál miatt döntöttek egy AR-típus gyártása mellett: több száz országban használják az AR-platformot katonai és rendőri egységek és a félautomata változat az amerikai civil lakosság körében is rendkívül népszerű. Csak az Egyesült Államokban 5-10 millió AR-15-származék található.

A kiskunfélegyházi üzem létrehozásának célja a magyar fegyveres erők felszerelésének előállítása mellett volt az is, hogy a világpiacon is meg tudjanak jelenni termékeikkel - tudatta a kormánybiztos, rámutatva, az újabb megállapodás igazolja a kiskunfélegyházi gyár létjogosultságát a nemzetközi piacon. A beruházás komoly szerepet játszhat a magyar gazdaság élénkítésében.

Stefan Holme, az Unique Alpine AG vezérigazgatója hangsúlyozta, nagyon büszke az együttműködésre. Elmondta, az elmúlt csaknem egy évben olyan szakembereket ismerhetett meg, akik a legjobb minőségre, a legjobb termékek előállítására törekszenek. A jövőben bővíteni szeretnék ezt az együttműködést új termékek létrehozása érdekében.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018