eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársa lő egy AR-15 gépkarabéllyal a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi gyárában tartott bemutatón 2020. november 6-án. A német-magyar ipari együttműködés révén a HM Arzenál Zrt.-nél folytatódik a bajor Unique Alpine AG mesterlövész- és vadászfegyvereinek gyártása.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Mesterlövészfegyverek gyártásába kezd Magyarország

Újabb német-magyar hadiipari együttműködést jelentettek be: Kiskunfélegyházán, a HM Arzenál Zrt.-nél folytatódik az Unique Alpine AG mesterlövész- és vadászfegyvereinek gyártása – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pénteken a helyszínen.

Maróth Gáspár a német-magyar ipari együttműködésről szóló megállapodás aláírása előtt azt mondta, az eredetileg francia, jelenleg bajor tulajdonú, ikonikus mesterlövészfegyvereket előállító cég nemcsak gyártását, hanem fejlesztéseit is Kiskunfélegyházán végzi majd.

Az Unique Alpine AG és a HM Arzenál Zrt. már egy éve együtt dolgozik új fegyverek kifejlesztésén és tesztelésén. Az új termékek már most is komoly érdeklődésre tartanak számot a rendvédelmi szervek részéről Európában, illetve a katonai szervek között az egész világon - tudatta a kormánybiztos az MTI-vel.

Bemutatták a cég bajor mérnökök és magyar fejlesztők által egy kanadai tenderre készített TPG-3-as mesterlövészfegyverét, valamint a konkurens termékeknél sokkal precízebb célzást lehetővé tevő AR-10 NX és AR-15 NX típusú hadi félautomata karabélyait. Ezeket fogják itt gyártani - a már korábban bejelentett cseh fejlesztésű Bren 2-es gépkarabélyok mellett.

A Portfolio beszámolója szerint

  • évente százezres mennyiségű fegyvert képes lesz előállítani az üzem, a pontos szám a megrendelések volumenétől függ.
  • A mesterlövészfegyver egyik legnagyobb különlegessége az, hogy többféle kaliberű és fajtájú lőszertípussal használható. Mindössze egy perc elég ahhoz, hogy a különféle kaliberű lőszerek közt váltani tudjon a felhasználó, ami sokféle feladattípus ellátására alkalmassá teszi.
  • A mára populáris AR-10-es és AR-15-ös platformon alapuló kézifegyverek közül az utóbbi magyar gyártású változatának sajátossága, hogy anyagminőségben és összeszerelésben jobb a versenytársainál, a várható élettartama hosszabb, mint egy átlagos, a piacon elérhető AR-nek.
  • Elsősorban az üzleti potenciál miatt döntöttek egy AR-típus gyártása mellett: több száz országban használják az AR-platformot katonai és rendőri egységek és a félautomata változat az amerikai civil lakosság körében is rendkívül népszerű. Csak az Egyesült Államokban 5-10 millió AR-15-származék található.

A kiskunfélegyházi üzem létrehozásának célja a magyar fegyveres erők felszerelésének előállítása mellett volt az is, hogy a világpiacon is meg tudjanak jelenni termékeikkel - tudatta a kormánybiztos, rámutatva, az újabb megállapodás igazolja a kiskunfélegyházi gyár létjogosultságát a nemzetközi piacon. A beruházás komoly szerepet játszhat a magyar gazdaság élénkítésében.

Stefan Holme, az Unique Alpine AG vezérigazgatója hangsúlyozta, nagyon büszke az együttműködésre. Elmondta, az elmúlt csaknem egy évben olyan szakembereket ismerhetett meg, akik a legjobb minőségre, a legjobb termékek előállítására törekszenek. A jövőben bővíteni szeretnék ezt az együttműködést új termékek létrehozása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×