eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: pixabay

Az életkilátásokat is javítja a hosszabb anyatejes táplálás

Az anyatejes táplálás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, Csordás Ágnes az InfoRádióban, Magyarországon ugyanis csak a csecsemők fele kap négy hónapos koráig anyatejet. Tavaly csaknem 180 ezer liter anyatejet kaphattak anyatej-gyűjtés eredményeképp a rászoruló babák.

A Magyarországon született csecsemők mindössze felét táplálják négy hónapos korig kizárólag anyatejjel, igaz, sok gyermeket szoptatnak akár egy éves korig is – mondta az InfoRádióban Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a tudományos bizonyítékok szerint a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás megad minden szükséges tápanyagot, és nagyban segíti a gyermek fejlődését, ráadásul a későbbi egészségesen leélt életévek megalapozásához is jelentősen hozzájárul.

Az elnök szerint fontos lenne

a legalább hat hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás társadalmi támogatottságát növelni,

és követendő mintává tenni a csecsemők szoptatását.

"Ez a nők számára is jár előnyökkel: egyrészt segíti a méhösszehúzódást, másrészt megfigyelték, hogy a későbbiekben kevesebb az emlődaganat azoknál az édesanyáknál, akik hosszú ideig tudták szoptatni a gyermekeiket" – mondta Csordás Ágnes

Szavai szerint nagyon nagy jelentősége van az anyatejadásnak is, mivel vannak csecsemők, akik betegség miatt nem tudnak szopni és anyatejet kapni. "Buzdítjuk azokat az anyákat, akiknek van bőven anyatejük, hogy adjanak azoknak a gyerekeknek, akiket az anyjuk valamiért nem tud szoptatni" – hívta fel a figyelmet Csordás Ágnes.

Megemlítette azt is, hogy 99,9 százalékban minden nő tud szoptatni. Ezt egyébként azzal is elő tudják segíteni, hogy az újszülöttet szülés után rögtön felteszik az édesanya mellkasára. "Türelemmel, bizakodással és teljes odaadással kell a szoptatás mellé állni, és a családnak is támogatnia kell az édesanyát" – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy azért előfordulnak egyénileg eltérő nehézségek, amelyek megoldásában segíthet a védőnő. Az édesanyák megbeszélhetik vele a felmerülő problémákat, de a védőnő tanácsokat is adhat ahhoz, hogy milyen pózban, milyen pozícióban, hányszor, hogyan tudja szoptatni a gyermekét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×