eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Fiatalok akrobatikus ugrásokat végeznek a barcelonai Barcelonata tengerparti strandon 2020. június 5-én. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat fokozatosan oldják fel Spanyolországban.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Táppénz nélkül maradhatnak a külföldi nyaralásból karanténba kényszerülők

Bár a törvény szerint jár a táppénz járványügyi hatósági karantén idején, egy augusztus 13-án hatályba léptetett rendeletmódosítással mégis megvonták a sárga és piros országokból magánútról hazatérőktől ezt a lehetőséget.

Nem számít keresőképtelennek egy rendeletmódosítás értelmében az, aki sárga vagy piros országból magánútról (tehát például nyaralásról) érkezik haza, és számára hatósági házi karantént rendeltek el. A hvg.hu által megkérdezett munkajogász, Sziller Linda szerint emiatt ezek a biztosítottak nem jogosultak táppénzre.

“Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek”

– ezzel a bekezdéssel lett hosszabb az egészségbiztosítási törvény (Ebtv.) - egyébként keresőképtelenség igazolásának feltételeit soroló végrehajtási rendelete. A módosítás a kihirdetését követően egy nappal, vagyis augusztus 13-án, csütörtökön életbe lépett.

A rendelet előző bekezdése azt mondja ki, hogy akinek keresőképtelensége hatósági elkülönítés miatt áll fenn, annak a zárlatot elrendelő határozattal kell a keresőképtelenségét bizonyítania. A most hozzátoldott bekezdés a szakértő álláspontja szerint speciális esetet határoz meg a koronavírus-járvány által érintett országokból beutazókra, esetükben ugyanis immár fel sem merül a keresőképtelenség.

A más okokból elrendelt karantén esetében továbbra is az általános szabály a mérvadó: fennáll a keresőképtelenség, amit a zárlatot elrendelő határozattal kell bizonyítani.

A portál idézi az Egészségbiztosítási törvény 44 paragrafusát is, amely a keresőképtelenség fennállásának eseteiről rendelkezik. E szerint “keresőképtelen, akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható”. Valamint a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról szóló rendeletet is, amely szerint “ha a keresőképtelenség közegészségügyi okból történt hatósági elkülönítés, illetőleg közegészségügyi okból történt foglalkozástól eltiltás vagy járványügyi zárlat miatt áll fenn, az intézkedéseket elrendelő tiszti főorvos értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost, aki a biztosítottat nyilvántartásba veszi, és keresőképtelenségét igazolja”.

A gyors jogszabálymódosításra a portál szerint elképzelhető magyarázat lehet, hogy a környező országokban látványosan visszatérő járvány ellenére sok magyar tervez határon túli pihenést, vagy már ment is külföldi nyaralásra. A parlament pedig ugyancsak nyári szünetét tölti.

A kéthetes hatósági házi karantén kiváltható két negatív koronavírusteszttel, de ennek költségeit az érintett személynek kell állnia.

A tesztelés érdekében el lehet hagyni a karantént is. Ha piros országból érkezik valaki, akkor 48 órán belül két negatív teszteredményt követően szabadulhat, ha sárga országból, akkor az első negatív teszteredmény után elhagyhatja lakhelyét, de a második tesztet is el kell végeztetni. Egy teszt ára 30 ezer forinttól indul. Megoldás lehet az is, ha az érintett megpróbál szabadságra, vagy fizetés nélküli szabadságra menni - feltéve, hogy ehhez a munkáltatója is hozzájárul.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×