eur:
393.02
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen Pécsen a Széchenyi téren 2018. július 25-én. A bejelentéssel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be az általános eljárásban egyetemre, főiskolára.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Arányaiban még sosem örülhetett ennyi fiatal – felvételi körkép

Idén a jelentkezők háromnegyedét felvették a felsőoktatásba; ennyire magas még soha nem volt ez az arány. Az egyetemi és főiskolai gólyák négyötöde állami finanszírozásban kezdheti meg tanulmányait. Az InfoRádió a legjobban teljesítő intézmények közül négynek a vezetőjével beszélt a felvételi eredményeiről.

Az orvosképzéseben az idei felvételi során is a budapesti Semmelweis Egyetem bizonyult a legnépszerűbbnek. A koronavírus-járvány ugyanakkor itt is éreztette s hatását a ponthatárokban – mondta az InfoRádióban Hermann Péter, az intézmény oktatási rektorhelyettese. Számoltak is ezzel, hiszen a szóbelivel a hallgatók többségében mindig is javítottak, ez viszont most elmaradt – magyarázta a szakember, megjegyezte, hogy miután ez mindenkit érintett, az esélyegyenlőség szempontjából összességében nem számított.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen majdnem 5 ezren kezdik meg a tanulmányaikat szeptemberben. Az intézmény oktatási rektorhelyettese, Veszprémi Károly az InfoRádiónak elmondta, az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma 422 pont, ami kiemelkedően magasnak számít. Megjegyezte, a ponthatár mellett fontos, és a kiválóságot jobban jelző adat: a magas átlagpontszám és vele együtt a felvettek magas száma. Meglátása szerint ez a három adat jelzi a minőséget, a BME pedig mindhárom esetében kiválóan teljesít. Veszprémi Károly megjegyezte, az eddigiekhez képest idén az egyetem által kínált állami szakok többségében meghirdetésre kerül a pótfelvételi, és ösztönzik is a hallgatókat, hogy jelentkezzenek.

A Budapesti Corvinus Egyetem idén is az országos átlag felett tartotta a felvételi ponthatárokat. Az alapképzéses hallgatók 80, a mesterképzéses hallgatók 85 százaléka térítésmenetesen tanulhat a Corvinus-ösztöndíjnak köszönhetően – emelte ki az InfoRádiónak nyilatkozó Szántó Richárd. Az intézmény alapképzési programokért felelős dékánja hozzátette, jelentős mértékben növelték az angol nyelvű képzésekre felvett hallgatók számát is. A tizenhárom alapképzésből hatot, vagyis közel a felét angol nyelven is kínálják, sőt, a nemzetközi gazdálkodás alapszakot már csak ezen a nyelven indították el, mondta.

A Szegedi Tudományegyetemen a pótfelvételi és a külföldiek jelentkezése után várhatóan 8 ezer hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben – ismertette az InfoRádiónak Gellén Klára. Az intézmény oktatási rektorhelyettese arra is felhívta a figyelmet, a SZTE több új szakot is indít. Köztük a turizmus és vendéglátás alapszakot, angol és magyar nyelven is. Érdekesség továbbá a mezőgazdasági karon a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés, amely magyar nyelven indul – tette hozzá.

Idén 91 ezer 460-an jelentkeztek a felsőoktatásba. Közülük 68 ezer 112-en nyertek felvételt, több mint 55 ezren államilag finanszírozott formában tanulhatnak – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×