eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. május 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés, fontos dolgokról döntenek a jövő héten

A kormány rendkívüli parlamenti ülést hív össze jövő héten hétfőre és keddre. Az apropó elsősorban az uniós válságkezelési csomag, de más ügy is a plénum elé kerülhet.

A döntésről Gulyás Gergely számolt be a Kormányinfón, kifejtve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormány nevében szeretne felhatalmazást kérni az Országgyűléstől arra, hogy az Európai Tanácsban hozzájáruljon az Európai Bizottság által összeállított gazdasági mentőcsomag elfogadásához.

Ez egy parlamenti határozat elfogadásával történhet meg.

Mint ismert, az Európai Bizottság a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítási költségeinek fedezésére és az ellenálló képesség javítására forrást biztosítana a tagállamok számára az Új Nemzedék (Next Generation EU, NGE) elnevezésű uniós helyreállítási alapon keresztül. Ennek feltöltése érdekében közös uniós adósságkibocsátásra kerülhet sor.

Gulyás Gergely a Kormányinfón emlékeztetett, jövő csütörtökön ülnek össze az EU állam- és kormányfői, és a csúcs jelentősége óriási, ugyanis még sosem volt példa arra, hogy a közösség ilyen nagy adósságot vállaljon fel együtt.

  • Az EU a 750 milliárd euróból 500 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként osztana ki, 250 milliárdot pedig hitelként.
  • 2028-ban kezdődne a hitel törlesztése,
  • 30 éves kötelezettséget vállalnak az uniós országok.

Utóbbival kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter a program uniós nevére utalva megjegyezte, a következő generáció fogja visszafizetni a hitelt. Azt is mondta, hogy ha a megállapodás nem felel meg a magyar kormány elvárásainak, akkor Orbán Viktor megvétózhatja - ez minden kormányfőnek joga egyébként.

Az "eladósító" terv ellen a magyar kormány kezdettől fogva kifogásokat emelt, majd pedig Orbán Viktor bejelentette, hogy a déli államok megsegítéséhez szükséges pénz előteremtésére elfogadják a megoldást, de csak feltételekkel. Most Gulyás Gergely is megismételte, hogy a déli országok államháztartásának működése veszélybe került, ezért el kell fogadniuk a tervet, de a mostani javaslaton változtatásokat szeretnének.

Példaként említette, hogy ne kapjanak a gazdag országok többet a szegényeknél és politikamentes legyen az elosztás, vagyis a magyar kormányzati álláspontot a jogállamiságra hivatkozva ne lehessen kritizálni, ilyen kitétel ne legyen a csomagban a támogatás feltételeként.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×