INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

koronavírus

diákhitel

diákhitel központ

diákhitel plusz

Magyar Péter, a Diákhitel Központ újonnan kinevezett vezérigazgatója a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) épületében tartott sajtótájékoztatón 2019. június 19-én.

Csúcson a diákhitel-igénylés, és hamarosan újabb roham várható

Több mint 60 százalékkal igényelték többen idén a Diákhitel 1-et, mint tavaly ilyenkor, a másfél hónapja elérhető Diákhitel Pluszt pedig több mint 13 ezren – tudta meg az InfoRádió a Diákhitel Központ vezérigazgatójától. Magyar Péter úgy véli: soha nem volt akkora szükség a diákhitelre, mint most.

Mintegy 60 százalékkal többen igényelték idén eddig a szabadfelhasználású Diákhitel 1-et, mint tavaly – mondta az InfoRádióban Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Emlékeztetett arra, hogy továbbra is mélyponton, 1,99 százalékon van a Diákhitel 1 kamata, valamint arra is, hogy még egy könnyítésről döntött még áprilisban a kormány: a hallgatók az előző félévre visszamenőlegesen is igényelhették a szabad felhasználású diákhitelt. Ezzel több száz hallgató élt is.

"A két lehetőséggel kombinálva összesen 700 ezer forint teljesen szabad felhasználású, nagyon kedvező kamatozású hitelhez juthattak a hallgatók" – összegezte a vezérigazgató, és közölte: több ezren éltek a lehetőséggel. Tájékoztatott arról is, hogy

akik június 15-én, az utolsó napon igényelték, két héten belül a számlájukon tudhatják a pénzt.

"Lehet majd igényelni később is, de már csak a következő tanév első szemeszterére, augusztustól. Ott is lesz egy fontos újdonság – amiről szintén áprilisban döntött a kormány –, a most havi 70 ezer forintos maximumösszeget 150 ezer forintra emelte" – mondta Magyar Péter. Így már egy tanévben másfél millió forint segítséghez juthatnak a diákok.

Ez régi igényük volt a hallgatói önkormányzatoknak és a hallgatóknak is, hiszen a lakhatási költségek folyamatosan emelkedtek, főleg a nagyvárosokban. Akik igényelték a Diákhitel 1-et, mind a 70 ezer forintos maximumösszeget kérték. A kormány ezt emelte 150 ezer forintra – fejtette ki a vezérigazgató, aki szerint jelenleg a piacon ennek a terméknek nincs versenytársa.

Májustól elérhetővé vált a Diákhitel Központnál a teljesen szabad felhasználású és kamatmentes Diákhitel Plusz, amit legfeljebb félmillió forintos összegig igényelhetnek a hallgatók.

"2019-ben összesen 11 600 új igénylés jött a Diákhitel Központhoz, most pedig másfél hónap alatt csak erre az egy termékre több mint 13 ezren jelentkeztek.

Egyrészt a koronavírus-járvány miatt, másrészt a kedvező kamatozás és a családtámogatási kedvezmények miatt talán soha nem volt ekkora szükség a diákhitelekre, mint most" – fogalmazott Magyar Péter. Szavai szerint 2001 után talán 2020 lesz az az év, amikor a legtöbb hallgatónak a legnagyobb összegben tud folyósítani a Diákhitel Központ.

"Akár 40 milliárd forintról és több mint 40 ezer diákról is beszélhetünk majd az év során"

– tette hozzá a vezérigazgató.

Emlékeztetett arra is, hogy az édesanyáknak a második gyermek után elengedik a diákhitel tartozás felét, illetve a harmadik gyerek megszületése esetén a teljes összeget. Hozzátette: tavalyi több ezer édesanyának engedték el több milliárd forint értékben a diákhitel-tartozását.

"Valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy mind a Diákhitel 1, mind a Diákhitel 2, és most pedig az újonnan bevezetett Diákhitel Plusz is történelmi népszerűségnek örvend" – mondta Magyar Péter.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Lezárult a Diákhitel1 igénylési határideje
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018