INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

trianon

országgyűlés

békeszerződés

megemlékezés

békediktátum

Rétvári Bence, az Emberi Errőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (j) napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én.

Nem támogatta a kormány a párbeszédes Trianon-javaslatot

Nem tárgyalt a kormány arról az ellenzéki javaslatról, hogy június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján ne csak Budapesten, hanem az egész országban álljon meg az élet egy percre. Az Országgyűlés annak ellenére nem vette napirendjére ezt az indítványt, hogy előtte a szakbizottság fideszes és KDNP-s tagjai megszavazták azt.

A főpolgármester utasítására június 4-én, csütörtök délután fél 5-kor egy percre leáll a budapesti tömegközlekedés. Karácsony Gergely az autósokat, a kerékpárosokat és a gyalogosokat is arra kéri, hogy ők is így emlékezzenek a száz évvel ezelőtt aláírt trianoni békediktátumra. A városvezető pártja, a Párbeszéd szerette volna, ha ez az egész országban megtörténik, ezért Kocsis-Cake Olivio egy határozati javaslatot terjesztett be a parlamentnek, amelyet a nemzeti összetartozás bizottság még egyhangúlag támogatott, de az Országgyűlés már nem vette a napirendjére.

Az ellenzéki politikus ezért azonnali kérdést intézett a kabinethez: „A kormány, figyelembe vége azt, hogy ebben egy nemzeti konszenzus alakult ki, ami elég ritkaság manapság, saját hatáskörében hajlandó-e elrendelni Budapesthez hasonlóan, hogy országszerte is egy perces néma csenddel emlékezzünk Trianonra? – hangzott el a T. Házban – Azért is lenne fontos, mivel pont ebben a kérdésben lehetnének különbözőek a nézetek, gondolhat sok mindenki mást erről, de abban az egy percben, mindenki azt gondol, amit akar, és méltóképpen meg tud emlékezni” – tette hozzá.

A kormány nem támogatja Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és a Párbeszéd javaslatát, derült ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszából. „Ön mégiscsak egy olyan pártban ül, amelynek képviselői nem szavazták meg a kettős állampolgárságot, és időről időre fúrják a nemzetpolitikai együttműködést, még pár nappal ezelőtt is azért kritizálták a kormányt, mert védőfelszereléseket juttatott el a határon túli magyar közösségeknek – reagált Dömötör Csaba. – Úgyhogy, ha ön változtatna ezen a politikán, akkor egy dolgot tudok mondani: hajrá.”

Kocsis-Cake Olivio később online sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta: a kormány elutasító válasza ellenére még mindig bízik abban, hogy az egész ország elnémul csütörtökön 16 óra 30 perckor, mert az indítványát a nemzeti összetartozás bizottság fideszes és KDNP-s képviselői is támogatták.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Nem támogatta a kormány a párbeszédes Trianon-javaslatot
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018