eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Dézsi Csaba András kardiológus főorvos, önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje (b) beszél a jelöltbejelentő sajtótájékoztatón Győrben 2019. december 6-án. Mellette Mellette Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője. A megyeszékhelyen január 26-án tartanak megismételt polgármester-választást, miután Borkai Zsolt polgármesteri megbízatása november 8-án lemondással megszűnt.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Dézsi Csaba András nyerte a polgármester-választást Győrben

A megyeszékhelyen kívül még hat településen tartottak időközi választást. Dézsi konstruktív munkát ígér, és rendet szeretne tenni, mert "vannak gyomok, amiket ki kell gyomlálni, de új palántákat is kell ültetni".

Győrben azért volt szükség új választásra, mert az október 13-án megválasztott Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) a kampányhajrában kirobbant botránya miatt november 8-ával lemondott tisztségéről.

Vasárnap késő estére az összes szavazatot feldolgozták. A még nem jogerős végeredmény szerint Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) a voksok 56,14 százalékát szerezte meg, 23 932 szavazattal. A 96 győri szavazókörből 95-ben végzett Dézsi Csaba András az első helyen.

Az MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot).

A további eredmények:

  • Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület) - 923 (2.17%)
  • Géber József (Mi Hazánk Mozgalom) - 546 (1.28%)
  • Hajnal János (független) - 325 (0.76%)
  • Kirchfeld Mária (független) - 257 (0.6%)

A névjegyzékben 101 629-en szerepeltek, közülük 42 943-an szavaztak, a részvételi arány így 42,25 százalékos volt, kicsivel kevesebb, mint 2019-ben (44 989 fő; 44,18 százalék).

"Nekem, mint kardiológusnak Győr az ország szívét jelenti" - mondta Dézsi Csaba András esti sajtótájékoztatóján. Úgy vélte, hogy a szavazók a kampány során ismertetett programjára, céljaira szavaztak, és nem pártszimpátia alapján döntöttek. Munkájában számíthat a közgyűlésben kétharmadban lévő Fidesz-KDNP frakciójra, valamint civil szervezetekre és más, nem fideszes politikusokra is.

A Fidesz közleményben gratulált és köszönte meg Győrnek a támogatást. Azt írták, fölényesen győzött a Fidesz-KDNP jelöltje Győrben, és a párt szerint aki Dézsit támogatta, a fejlődést támogatta.

A végeredmény már a szavazatok küzel 70 százalékos feldolgozottságánál körvonalazódott, az ellenzéki összefogás második helyen végző jelöltje, Pollreisz Balázs ekkor gratulált is ellenfelének. A rá szavazóknak megköszönte a támogatást. Sajtótájékoztatóján azt mondta, a győriek választása az volt, hogy csendes és nyugalmas városuk legyen, de nem a tisztánlátásra szavaztak, hanem a "gyors, hamis, kényelmes, kompakt" békét és nyugalmat választották. Hozzátette: az ellenzéki összefogás, amely a szavazatok negyven százalékát begyűjtötte, tovább is működni fog.

Nem volt fennakadás a szavazáson

A Kisalföld beszámolója szerint nem történt rendkívüli esemény a szavazáson. A reggeli és esti sötétben kevesen, de napközben folyamatosan érkeztek a választók.

A lapnak a szavazókörök zárása után dr. Lipovits Szilárd, a helyi választási iroda vezetője elmondta, hogy nagyon nyugodt hangulatban zajlott a választás, közel azonos volt a részvételi arány, mint az októberi önkormányzati választáson. Szombaton egy, vasárnap pedig öt kifogás érkezett Hajnal Jánostól, amelyek kivizsgálása folyamatban van, de a választás eredményét nem befolyásolják.

Újak és újrázók

Győrön kívül Patakon, Bokorban, Pötrétén és Irotán polgármestert, Apátvarasdon és Sényén képviselőket választottak.

A Nógrád megyei Patakon szavazategyenlőség miatt kellett ismét az urnákhoz járulniuk a választópolgároknak, és ezúttal megszületett a döntés: Fekete Tibor (Fidesz-KDNP), a település korábbi polgármestere nyert. A három jelölt közül Fekete 188, Szabó Andrea (független) 177, Viczián Tibor (független) 137 szavazatot kapott. A 740 választásra jogosult közül 505-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. A tavalyi önkormányzati választáson Fekete Tibor és Viczián Tibor egyaránt 199 szavazatot kapott.

Irotán is szavazategyenlőség miatt kellett ismételni, mert tavaly októberben Miklós Lászlóra és Bencs Sándorra ugyannyian (36-36-an) szavaztak. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere Miklós László lett 52 vokssal, míg Bencs Sándor visszalépett, Trézsi Krisztián pedig 47 szavazatot kapott. A választói névjegyzékben 110-en szerepeltek.

Újrázhat Hegedűs Pál független jelölt a Nógrád megyei Bokor községben. A száz választásra jogosult közül 74-en mentek el szavazni, érvénytelen szavazat nem volt. Hegedűs, aki eddig is vezette a községet, 42, míg ellenfele, a szintén független Illés Márta 32 szavazatot kapott. Az októberi voksoláskor még itt is szavazategyenlőség volt, akkor Hegedűs Pálra, és a most nem induló Ocskay Zoltánra (független) egyaránt 31-en szavaztak.

Szintén az eddigi polgármestert, Gáspár Károlyt választották meg újból a település vezetőjének vasárnap a Zala megyei Pötrétén, ahol azért tartottak időközi választást, mert október 13-án bírósági döntést követően szavazategyenlőség alakult ki. Az októberivel azonos két független jelölt közül Gáspár Károly 105 szavazatot kapott, Pintér Tamás pedig 95 voksot gyűjtött. A település 259 szavazásra jogosult polgára közül 201-en voksoltak, az urnákban egy érvénytelen szavazatot találtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×