INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

novák katalin

meddőség

egészség

gyermekvállalás

társadalombiztosítás

Remény a meddő pároknak, ez lesz a gyógyszerekkel és a műtétekkel

Remény a meddő pároknak, ez lesz a gyógyszerekkel és a műtétekkel

InfoRádió

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és beavatkozások – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin azt ígérte: a meddőségi kezeléseknél megszűnnek a várólisták is.

A kormány célja, hogy a vágyott gyerekek megszülessenek, ezért bővítik a hozzáférést a meddőségi kezelésekhez, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára.

Januártól ingyenesek lesznek az ehhez használt gyógyszerek,

ami akár több százezer forintos megtakarítást is jelenthet a családoknak, hangsúlyozta Novák Katalin.

„A társadalombiztosítási támogatását ezen gyógyszereknek 100 százalékosra emeljük. Ezen keresztül a meddőségi beavatkozások, a meddőségkezelések ingyenessé válnak országosan – emelte ki az államtitkár. – Ez egy most született döntés, aminek 1,6 milliárdos költségvonzata van.”

Július 1-től pedig

a meddőségi kivizsgálások is térítésmentesek lesznek,

a nőknek és a férfiaknak egyaránt – tette hozzá. „Az új vizsgálatok közfinanszírozásba történő bevonásáról már döntött a kormány, és éves szinten ez átlagosan 9 milliárdos költséget fog jelenteni, illetve befektetést, mondhatom azt is” – fogalmazott.

A területen eltörlik a finanszírozási maximumot, így Novák Katalin szerint jövőben

nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben.

Emellett hat meddőségi központot államosítottak, az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben, és hatályba lépett. A budapesti székhelyű Forgács Intézet, a Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft. és az Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft., a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet, valamint a Kaáli Intézet szegedi és budapesti kirendeltségének irányítását szerezte meg az állam, mintegy 3 milliárd forintért. A tervek szerint az intézmények működéséhez szükséges ingatlanokat is megvennék.

Forgács Vince, a Forgács Intézet igazgatója az InfoRádiónak azt nyilatkozta, az állami tulajdonszerzés után is magas színvonalon zajlik majd náluk a munka. „Attól, hogy most majd egy másik tulajdonos tulajdonolja, sem a minősége, sem a színvonala, sem a hangulata nem fog megváltozni az intézetnek” – fogalmazott.

Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézet alapítója úgy látja, az állami szerepvállalás korszerűbb körülményeket teremthetnek, így még több meddő párnak születhet gyermeke. „A műszerek jobb finanszírozása végett, mint ahogyan a többi állami intézményt is felfejlesztették olyan szintre, amire magánszektorban nem volt lehetőség, véleményem szerint sokkal, de sokkal több gyermek fog születni. A magam részéről csak annyit tudok mondani, hogy

legalább két gimnáziumnyi gyermekkel többet adunk 2020-ban Magyarországnak,

mint amire enélkül lehetőség lett volna” – hangsúlyozta.

Magyarországon 150-200 ezer pár, azaz minden ötödik küzd meddőségi problémával.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Ingyenes lesz a meddőségi kezelés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018