eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nyugdíjemelés: "a bérekhez képest már nem ollónyílás van, hanem szakadék"

Jóval 3 százalék feletti nyugdíjemelést és 2021-től a jelenleginél igazságosabb számítást követel a hét nyugdíjas szervezetet tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa.

A nyugdíjemelés jelenlegi számítását tartja az egyik legnagyobb, tagságukat érintő problémának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET). Erről Juhász László, a hét nyugdíjasszervezetet tömörítő tanács elnöke beszélt, hozzátéve, hogy közel egy évtizede a Bajnai-kormány megváltoztatta a bérkövető nyugdíjemelés rendszerét.

"Ennek a hivatkozási alapja akkor az volt, hogy egyrészt válság van, másrészt pedig, hogy az IMF-hitel felvételének ez az egyik kitétele. Nos, én úgy tudom – fogalmazott Juhász László –, hogy a válság régen elmúlt, már el is felejtettük, az IMF-et pedig egyenesen kipateroltuk az országból, a hitelt pedig visszafizettük. Akkor

mi indokolja, hogy ezt a nyugdíjasok számára rendkívül hátrányos módszert fenntartjuk majdnem egy évtizede? Erre szerintem nincsen válasz."

Ennek a hatása az, hogy miközben az elmúlt 6-7 évben volt 60 százalék bérfejlesztés, a nyugdíjasok az inflációkövetés miatt 20 százalék emelést kaptak - tette hozzá a NYUSZET elnöke.

Ez további egyenlőtlenséget és problémákat is okoz – folytatta –, mert a nyugdíj az utolsó nettó keresethez igazodik, annak bizonyos százaléka, és miután a bérek dinamikusan nőnek, így az induló nyugdíjak is örvendetesen magasabbak. Vagyis a 4-5 évvel korábban nyugdíjba mentek nyugdíja rendkívül lemarad a friss nyugdíjasokéhoz képest is. Tehát, a nyugdíjas társadalmon belül is feszültséget generál ez a dolog – magyarázta az elnök.

Ha bérkövetés lenne, legalább részben, akkor ez megoldásnak bizonyulna.

Egy tavalyi számítás szerint, ha csak 25 százalékban figyelembe vették volna a bérkiáramlást, pont dupla lett volna a nyugdíjemelés, mint ami megvalósult az elmúlt évben - fejtette ki.

A bérekhez képest már nem ollónyílás van, hanem szakadék - hangsúlyozta Juhász László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×