INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

magyar autóklub

bonus-malus

biztosítás

alkotmánybíróság

Hosszú záridővel készített felvétel a járműforgalom fényeiről egy frankfurti autópályán 2019. október 18-ra virradóan.

Éktelen haragra gerjedt az Autóklub - ezért

Infostart / InfoRádió

Alkotmánybírósági eljárást kezdeményez a Magyar Autóklub a gépjármű-felelősségbiztosítási törvény bonus-malus rendszerével szemben.

A Magyar Autóklub Alaptörvénybe ütközőnek tartja és Alkotmánybírósági eljárást kezdeményez a gépjármű-felelősségbiztosítási törvény bonus-malus rendeletével szemben - tudta meg az Infostart.

A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága keddi ülésén részletesen tárgyalta a bonus-malus rendelet egyes rendelkezéseit, miután klubtagi panaszokból tudomására jutott, hogy akár 15 éves kármentességet követően is egy egyszeri nem jelentős összegű károkozást követően is akár négyszeresére növekedhet a biztosítási díj. Ha valakinek két autója van, akkor mind a kettőre.

Az ülésen jelen volt az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosi Hivatal képviselője is.

A Magyar Autóklub szerint a jogállamiság sérelmét jelenti az is, hogy a meghirdetett díjak - még az alkuszok számára is - átláthatatlanok, 40-50 oldalas és "felfoghatatlan" az apróbetűs rész, egyes biztosítóknál egy hónapon belül akár háromszor is változnak, és különösen sérelmes az, hogy a többszörös díjnövekedés abban az esetben is bekövetkezhet, ha az autós a bonus-malus rendelet felhatalmazása alapján az okozott kárt maga megtéríti a törvény adta 45 napos határidőn belül.

Az alkotmánybírósági eljárásra az is alapot szolgáltat, hogy a bonus-malus rendelet törvényi felhatalmazás nélkül, illetve azon túlterjeszkedve ad lehetőséget a biztosítóknak a fentiek szerinti díjhirdetésre - mint az InfoRádió Kovács Kázmértól, a Magyar Autóklub szakbizottsági elnökétől megtudta, balesetmentesség esetén kedvezményekre, -okozás esetén drasztikus emelésre, ami viszont átláthatatlanságot teremt.

Az ülésre a napirend közlésével a Mabiszt is meghívták - hiába.

Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Kapcsolódó hang

A Magyar Autóklub az AB-hez fordul
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018