eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Hozzányúlhat a lakásbérléshez a kormány

Módosulhat a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvény - írja a hvg.hu a birtokába került tervezet alapján. A jövőben könnyen kirakhatják majd a bérlőket a világörökségi helyszíneken fekvő és a műemlékekben található állami bérlakásokból, és cserelakást sem ajánlanának az érintetteknek. Miniszterelnökség cáfolja a cikk állításait.

A portál emlékeztet arra, hogy a jelenleg hatályos, 1993-ban elfogadott lakástörvény jól körülbástyázta a bérlők jogait. Így aki hozzájutott egy állami bérlakáshoz, azzal csak precízen meghatározott esetekben, és akkor is számára kedvező feltételekkel, például csak általa is megfelelőnek tartott cserelakást biztosítva lehetett felmondani a bérleti szerződést.

A portál a birtokába került tervezet alapján arról ír, hogy a jövőben ez megváltozna: mindegyik bérleti szerződést fel lehetne mondani hat hónapos felmondási idővel, rendes felmondással. A Miniszterelnökség javaslata alapján ezt írásban közölnék a bérlővel, majd ettől a naptól számítva, a felmondási idő leteltével meg is szűnne a bérleti jogviszony anélkül, hogy az állami lakás bérlője ez ellen bármit is tehetne - írja a Hvg.

Az élő szerződések könnyített felmondásának lehetősége az állami bérlakásoknak egy meghatározott körére vonatkozna a tervezett törvénymódosítás alapján:

  • a világörökségi helyszíneken fekvő ingatlanoknál,
  • a műemléki védelem alatt álló ingatlanoknál,
  • illetve a földhivatalnál műemléki jelentőségű terület jelleggel bejegyzett ingatlanoknál.

A javaslatban nevesítve említenek is ilyen frekventált helyeken található lakótömböket, például a Budai Vár, az Andrássy út vagy a VIII. kerületi Palotanegyed lakóépületeit.

A cikk megjelenése után nem sokkal közleményben cáfolta a Miniszterelnökség a hírportál állításait, amelyeket álhírnek tart a tárca. A közlemény szerint a kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot. A tárca arra is felhívja a figyelmet, hogy a portál a cikk megjelenését megelőzően, az újságírói etika legalapvetőbb szabályait figyelmen kívül hagyva meg sem kereste a Miniszterelnökséget.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×