eur:
394.39
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Óva int a kibervédelmi intézet, sokakat érint

A nyaralás során is fontos az informatikai és okos eszközök védelme, ehhez adnak ötleteket.

Kapcsoljuk be a "Find my phone" alkalmazást, ezzel ha elhagytuk az eszközt, megtalálhatjuk. Minden eszközünkön legyen PIN- vagy ujjlenyomatos kód. Azokat a funkciókat (például wifi, bluetooth, NFC) pedig, amiket nem használunk folyamatosan, kapcsoljuk ki, és ezzel párhuzamosan a nyaralásunk során (is)

kerüljük a nyilvános wifi-hálózatokat,

inkább a saját mobilnetünket használjuk – tanácsolja Bor Olivér, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének sajtóreferense.

Amennyiben a saját mobilnetünk nem használható külföldön, nem szerencsés nyilvános wifire kapcsolódva belépni a netbankunkba, vagy az e-mailfiókunkba, miután ezeken a felületeken számos érzékeny adatot kell megadni, amik adathalász bűnözők kezében sok gondot okozhatnak nekünk – hívta fel figyelmet a szakember.

Fontos továbbá, tette hozzá Bor Olivér, hogy az eszközeink, alkalmazásaink a legújabb frissítésekkel, javításokkal, programverziókkal rendelkezzenek, mindemellett érdemes lehet biztonsági mentés készítése, mielőtt útnak indulunk a nyaralásra (és ezt az adathordozót ne is vigyük magunkkal).

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet azt is javasolja, hogy csökkentsük minimálisra, de inkább

ne is posztoljunk a nyaralásunk alatt,

"ne adjunk még nagyobb támadási felületet a betörőknek se".

Óvni kell a munkahelyi eszközeinket is

A sajtóreferens kiemelte, a pihenést ne keverjük össze a munkával! Például ne továbbítsunk e-maileket a saját postafiókunkról, de fordítva se, továbbá ne csatlakoztassunk a munkahelyi eszközeinkre olyan adathordozót, ami nem a munkahelyünkhöz kapcsolódik. "Nem biztos ugyanis, hogy saját, civil eszközeink rendelkeznek olyan magas szintű védelemmel, mint a munkahelyiek" – tette hozzá.

Bor Olivér kérdésre válaszolva megjegyezte, bár a telefonszám önmagában nem feltétlenül számít szenzitív adatnak, lehetőség szerint próbáljunk meg olyan többtényezős hitelesítéseket alkalmazni, amelyek során nem kell azt megadni. Több eszköz esetén pedig az azonos jelszavak használata sem javallott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×