eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Búvárok merülésre készülnek egy úszó-pontonon a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 4-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Június 3-áig kilenc holttest került elő.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Súlyos veszély fenyegeti a Hableányt mentő búvárokat

Poszttraumás stressz betegség is kialakulhat a búvároknál, ha nem kérnek segítséget szakemberektől – figyelmeztet az InfoRádiónak nyilatkozó katasztrófa- és krízisintervenciós pszichológus. Lénárt Ágota szerint a búvárok akkor követik el a legnagyobb hibát, ha egy ilyen páratlan teljesítmény után is túlságosan macsónak akarnak mutatkozni.

A Hableány elsüllyedése után a mentésben résztvevő búvárok olyan tevékenységet végeztek, amelyhez nincsenek hozzászokva, és lehet, hogy erre nem is voltak kiképezve - hívta föl a figyelmet a Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófa-pszichológia Szekciójának társelnöke. Arról, hogy mennyire kimerítette a búvárokat a mentés, itt olvashat bővebben.

"Mint búvárok ki voltak képezve, de lélektani értelemben nem biztos, hogy föl voltak készülve"

– emelte ki Lénárt Ágota. A szakértő úgy látja, hogy a helyszínen nyújtott segítség is már nagyon sokat jelentett volna abban az értelemben, hogy az átélt élményeket a búvárok föl tudják dolgozni. A hétköznapi hiedelemben még mindig az van, hogy aki segítséget kér, az gyönge, esetleg beteg ember, de ez nem így van, húzta alá.

"Mindenki, aki ilyen helyzetbe kerül, és megérintődik érzelmileg, annak szüksége lehet a segítségre, és ez nem jelenti azt, hogy beteg."

Lénárt Ágota szerint előfordulhat, hogy a búvárokon poszttraumás stressz zavar tünetei mutatkoznak, esetleg PTSD, vagyis poszttraumás stressz betegség tünetei, ami ahhoz is vezethet, hogy az érintett flashel, vagyis olyan gondolatok jutnak az eszébe, amit nem szeretne látni, de az élmény hatására az idegrendszer megismétli ezeket a képeket, kialakulhat álmatlanság, remegés, szívdobogás - sorolta a pszichológus.

"Ezeket a periódusokat le lehet és le is kell rövdíteni"

– emelte ki. Vagyis az egyik legrosszabb hozzáállás, az a bizonyos "macsó" hozzáállás, hogy mi erősek vagyunk, hogy nincs semmire se szükségünk. A krízisintervenciós pszichológia pontosan abban tud segíteni, hogy ezek az élmények hamarabb feldogozódjanak, és ne maradjon valamilyen maradványtünet, magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Lénárt Ágota, aki azt is megjegyezte: a siker közös átélése nem jelenti azt, hogy valakinek nincsenek poszttraumatikus tünetei, a kettő ugyanis jól megférhet egymás mellett.

Ide kattintva elérhető az összes cikk a témában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×