eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségéért induló Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője felszólal az EPP kétnapos kongresszusának második napi tanácskozásán Helsinkiben 2018. november 8-án. A kongresszuson várhatóan megválasztják a pártcsalád csúcsjelöltjét a 2019-es európai parlamenti választásokra.
Nyitókép: MTI/AP/Markku Ulander

Szabó Dávid József: a nyugat-európai baloldal szeret abban a szerepben tetszelegni, hogy igazságot oszt

Manfred Weber a tegnapi televíziós vitában megfogalmazott gondolataival a baloldali politikai erőknek és választóknak akart tetszeni – mondta az InfoRádiónak a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója.

Manfred Weber már nem első alkalommal száll síkra egy univerzális jogállamisági mechanizmus mellett – vélekedett Szabó Dávid József. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje rendszeresen hangsúlyozza, hogy ez ugyanúgy szólna Magyarországnak, Lengyelországnak és Romániának – tette hozzá a stratégiai igazgató. Úgy látja, hogy Weber szerint a politikai karrierjének következő állomásához baloldali politikai erők és baloldali választók szavazataira van szükség. „A nyugat-európai baloldal szeret abban a szerepben tetszelegni, hogy ő majd igazságot oszt ezeknek a tagállami kormányoknak, amelyek brüsszeli értékelés szerint átlépik azokat a határokat, amelyeket az Európai Unió előírt” – fogalmazott.

Szabó Dávid József elmondta: az irányadó európai közvéleménykutatók szerint ez azonban nem komoly vezérfonal Németországban.

„Nem a német választóknak szól ez, hanem elsősorban a jövőbeli, potenciális európai parlamenti szövetségeseinek,

valamint az Európai Néppárt skandináv és benelux bal szárnyának is – jelentette ki, hozzátéve: Weber saját bevallása szerint is csak akkor lesz képes az EB elnökévé válni, ha az Európai Néppárt, az Európai Szocialisták, illetve vagy liberálisok, vagy a zöldek, vagy valamelyik másik európai baloldali erő is támogatni fogja a megváltasztását.

A XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója szerint Manfred Weber és Frans Timmermans között a legkisebb az ideológiai és politikai távolság a csúcsjelöltek körében. Szerinte ez azt is jelenti, hogy a választók közép- és hosszútávon nem tudják markánsan megkülönböztetni őket, és az elégedetlen választók ezért új pártokat keresnek maguknak - ez látható Németországban és Ausztriában, valamint Szabó Dávid József szerint emiatt nem elég az Európai Parlamentben csak a két nagy párt együttműködése ahhoz, hogy többséget lehessen szerezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×