eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Ferencvárosi Parkolási Kft. munkatársa egy parkolóóra ellenőrző szalagját veszi ki a főváros IX. kerületében 2013. augusztus 21-én.
Nyitókép: Illyés Tibor

Nem jutott dűlőre a zuglói parkolási ügyben az önkormányzat – nem szavazták meg a napirendet

A zuglói képviselő-testület nem szavazta meg csütörtöki napirendet, így nem sikerült dönteni a 14. kerületi parkolás-üzemeltetési feladatok rendezéséről. Karácsony Gergely polgármester a fideszes képviselőket hibáztatta, a kormánypárti politikusok szerint azonban az ülést szabálytalanul hívták össze.

Nem került közelebb a zuglói önkormányzat a 14. kerületi parkolási problémák megoldásához. Az ülés tervezett napirendi pontjai között volt a többi között a parkolás-üzemeltetési feladatok ellátásáról szóló javaslat, amelyet az elmúlt hetek botrányai mellett az is indokolt, hogy a rendszer üzemeltetéséről szóló vállalkozói szerződés július 9-én lejár. Karácsony Gergely polgármester ezért azt javasolta, hogy az átláthatóbb, teljesen új alapokra helyezzék a kerület parkolási üzemeltetését. Az előterjesztés szerint a szerződés lejárta után a feladatot az önkormányzati látná el Zuglóban.

A kerületi Fidesz-frakció eközben javasolta egy parkolási vizsgálóbizottság felállítását is, amelyet az önkormányzat sajtóosztálya szerint előzetesen a polgármester is támogatott. „Tárgyaljuk végig ezeket a fontos ügyeket, beleértve természetesen a későbbiekben a vizsgálóbizottság felállítását is, amelyet egy kiváló javaslatnak gondolok” – fogalmazott, hozzátéve: nem szeretné azt a hamis látszatot kelteni, hogy bármilyen vizsgálattól is tartania kellene, de a politikai hangulatkeltés oltárán sem kívánja feláldozni az önkormányzat és a lakosok fontos ügyeit.

Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester a napirendi vitában jelezte, hogy az ülést szabálytalanul hívta össze.

„Ha valami miatt ma nem lehet értelmes tárgyalást folytatni, az polgármester úr színázi előadása”

– fogalmazott. Hozzátette: Karácsony Gergely azt a hibát is elkövette, hogy a frakció indítványától számított öt panon belül nem hívta össze a rendkívüli ülést

Várnai László, a Civil Zugló kerületi politikusa úgy vélte, az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatával ellenesen lett a napirend összeállítva. Mint mondta: ha a testület nem fogadja el a napirendet, akkor a polgármester döntheti el, mely napirendi pontokat rárgyal meg.

Papp Imre, az önkormányzat jegyzője arról beszélt az ülésen, hogy az ülés és a napirend összeállítása törvényes volt.

Az ülés végül a tervezettnél hamarabb ért véget, miután a képviselők többsége nem szavazta meg a napirendet és több fontos ügy megvitatását – vélekedett Karácsony Gergely polgármester. Pedig szerinte sok fontos ügyet kellett volna megtárgyani.

Márciusban Karácsony Gergely azt kérte pénzügyminisztertől, hogy az országban elsőként a XIV. kerületi parkolóautomatákat kössék be az adóhatósághoz.

A zuglói parkolási rendszert korábban a főpolgármester pazarlónak minősítette. Erre reagálva Karácsony Gergely közölte, hogy az MSZP és a Fidesz egymással lepaktálva kötötte meg a vitatott szerződést, ugyanakkor két éve a döntés meghozatalát polgármesterként Ő sem vétózta meg. Az ügyre reagálva Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke z Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, kivizsgálja Karácsony Gergely állítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×