eur:
394.06
usd:
369.77
bux:
65661.4
2024. április 23. kedd Béla
Papírkokárdák a debreceni Kossuth téren, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján, 2016. március 15-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Sorvezető a hosszú hétvégéhez: közlekedés, nyitva tartás, időjárás

Az emberek bosszankodását megelőzendő fontos változásokra készítenek fel a közlekedési vállalatok. Már a nyitva tartásokról és időjárásról is mindent tudni. Az ünnepi program is összeállt.

Már a nemzeti ünnep előtti napon, csütörtökön számos változást tapasztalhatunk a közlekedésben.

Vasúti közlekedés

A MÁV szóvivője, Biber Anett az InfoRádióval közölte, a vasúti közlekedésben csütörtökön és pénteken kell a szokásostól eltérő rendre számítani.

"Csütörtökön pénteki menetrend szerint járnak a vonatok,

ezzel a távolsági utazásokat megfelelőbben lehet kihasználni, például Debrecen-Nyíregyháza, Szeged vagy Győr-Hegyeshalom felé" - mondta a MÁV szóvivője, hozzátéve, a 26 éven aluliak már e nap 10 órától érvényesíthetik 33 százalékos kedvezményüket.

Március 15-én, pénteken a szombati menetrend lesz érvényben,

e napon kevesebben fognak utazni. A MÁV kéri, hogy aki teheti, vegyen előre jegyet, így könnyebben tud a társaság plusz kocsit szolgálatba állítani - az e-jegy különben is olcsóbb. A csúcsidőn kívül közlekedő vonatokon egyébként eleve 20 százalékkal olcsóbban lehet utazni.

Fővárosi tömegközlekedés és hajózás

A március 15-i rendezvények miatt jelentős változásokra kell számítani a fővárosi tömegközlekedésben pénteken és szombaton.

Az ünnepi programokhoz kapcsolódóan a főváros nagy területen lesz lezárva, illetve korlátozzák a parkolást. Ezzel kapcsolatban a rendőrség interaktív térképeket is közölt, az Infostart részletes, idősávokra is kitekintő összeállítása ITT olvasható - a területzár elsősorban a budai Várat, a pesti Belvárost és az Andrássy, valamint Bajcsy-Zsilinszky utat érinti, és természetesen a gyalogosok részére lezárják a Magyar Nemzeti Múzeum környékét is, ahová az ünneplők a Kossuth téri zászlófelvonás irányából átsétálhatnak.

És ha már programok:

a hagyományos, Kossuth téri zászlófelvonás március 15-én 9 órakor lesz, innen a lovas díszőrség felvezetésével vonulnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol a 10.30-kor kezdődő programfolyam végén Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólal fel. Az ellenzék délelőtt 10-től délután 4-ig számos rendezvényt tart, erről itt lehet bővebben tájékozódni. Az összellenzéki rendezvény délután 3-kor kezdődik az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó úton.

Üzletek, gyógyszertári és orvosi ügyeletek

A nemzeti ünnepen a legnagyobb áruházláncok, így az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar vagy a Tesco is zárva tartanak. Ezen a napon egyedül a benzinkutakon, az éjjelnappalikban, illetve az ünnepnapokon is nyitva tartó kisebb üzletekben lehet majd vásárolni. Utóbbiakból több van a magyar kézben lévő láncok, például a CBA, a Coop és a Reál hálózatában is – írja a Napi.hu.

Szombaton és vasárnap a megszokott hétvégi rend szerint tartanak nyitva az üzletek, csütörtökön azonban a pénteki munkaszüneti nap miatt a szokásosnál nagyobb forgalom várható.

A háromnapos hétvégén az ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók. A háziorvosi központi ügyeletek általában 24 órában látják el ilyenkor a feladataikat.

Békási Szabolcs, a Háziorvosok Online szervezetének alapítója ugyanakkor az InfoRádióban arra is felhívta a figyelmet, hogy a krónikus betegségekre szedett gyógyszerek felírásáról és kiváltásáról időben kell gondoskodni, hiszen az ügyeleti orvosi ellátás nem azt jelenti, hogy ezeket a gyógyszereket az orvosi rendelés helyett ügyeletben írassák fel a betegek, csupán a sürgős esetek ellátása a cél.

A gyógyszertárakban általában jól látható helyen kifüggesztik az ügyeletes patikák elérhetőségét, de megtalálhatjuk a hozzánk legközelebbi ügyeletes patikát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Gond lehet az európai dohányszabályozással

Gond lehet az európai dohányszabályozással

Az európai felnőtt lakosság 66 százaléka egyetért azzal, hogy az olyan szervezeteknek, mint az EU és a WHO, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ártalomcsökkentésre azáltal, hogy a cigarettázókat kevésbé káros termékek használatára ösztönzik - ahelyett, hogy a dohányzás teljes felszámolására törekednének. Ez derült ki a Povaddo független közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet Párizsban mutattak be. Egy másik, a GfK által végzett kutatás szerint Magyarországon az elfogyasztott cigaretták 13,2 százaléka után nem adóztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×