eur:
394.3
usd:
369.44
bux:
65713.21
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke (b), Csóka János Pálos tartományfőnök atya, a Fekete Madonna zarándokvonat lelki vezetője (k), Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár (j2) és Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója (j) egy újonnan forgalomba állított IC szerelvény mellett a Nyugati Pályaudvaron tartott sajtótájékoztató után 2019. január 24-én. Zarándokvonatot indít Ferenc pápa június 1-jei csíksomlyói szentmiséjére a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Zarándokvonat indul Ferenc pápa csíksomlyói miséjére

A szentmise június 1-jén lesz, hatalmas tömeget várnak az eseményre.

Május 31-én három városból, Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indulnak vonatok Csíksomlyóra, ezeket Püspökladányban, az országhatár átlépése előtt összekapcsolják - közölte Budai László, a Misszió Tours ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy Ferenc pápa június 1-jén szentmisét mutat be a búcsújáróhelyen.

A zarándokvonat innentől egy 17 kocsiból álló szerelvényként folytatja útját.

A vonat másnap reggel ér Csíksomlyóra, ahol a zarándokok részt vesznek Ferenc pápa latin nyelvű szentmiséjén, majd délután visszaindulnak Magyarországra.

A pápai misére ezer zarándok utazhat a vonatokkal Magyarországról.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy a június 1-jei csíksomlyói pápai misére közlekedővel együtt

idén összesen négy zarándokvonat indul a Misszió Tours Utazási Iroda és a vasút együttműködésének keretében.

A csíksomlyói pünkösdi búcsúba a Boldogasszony, júniusban a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna zarándokvonat közlekedik, és a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba is indul vonatos zarándoklat.

"Lengyelországba a Béke Királynője vonat is elindul majd szeptemberben" - tette hozzá Csépke.

Mint elmondta, a létszámnak a technológia szab határt: Romániában, Erdélyben a hegyi pályákon nagy emelkedések vannak, és a vonatok kapacitása mindig attól függ, hogy a román fél milyen mozdonyt tud biztosítani.

A megrendelői igények miatt lesz olyan kocsi is, ami fülkés lesz, mivel szentgyónásra is lehetőség adódik majd a zarándokút során. Kettő étkezőkocsi is lesz.

Az idei év újdonsága lesz, hogy a MÁV-Start saját fejlesztésű, IC Plusz kocsijait tudják felajánlani ezekre az utakra:

ezek a kocsik rendelkeznek kerekesszékes kocsik beemelésére alkalmas lifttel, akadálymentesített mosdóval, kisgyerekkel utazók részére pedig van két családbarát fülke. Kerékpár-szállítási lehetőség is van.

A MÁV és a Misszió Tours kapcsolata 2011 óta tart, azóta rendszeresen szerveznek vonatos utazásokat egyházi jellegű eseményekre. A foglaltság rendszeresen száz százalékos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×