eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kollégiumtűz: halált okozó közveszély okozásával gyanúsítják a három fiút

Videót tett közzé a rendőrség a Ráday utcai kollégiumtűz okozásával gyanúsított három fiú előállításáról.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály nyomozói azonosítottak, és csütörtökön elfogtak két 15 éves és egy 16 éves budapesti fiút, akik a gyanú szerint a kollégium Markusovszky tér felőli, lezárt bejáratánál meggyújtottak egy matracot, majd a tűz tovább terjedt az épületben.

A BRFK Bűnügyi Főosztályának nyomozói a három fiút halált okozó közveszély okozás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás elmondta, hogy a január 23-i tűzeset szándékos gyújtogatás következménye, az ügyben három budapesti fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki közveszélyokozás miatt. Ők ténybeli beismerő vallomást tettek, tettüket megbánták, szabadlábon védekeznek.

Körömlakklemosóval belocsolt szivacsot gyújtottak meg az épületben, ettől kelekezett a tűz.

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya (b) és Palotás Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai helyettese a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumában keletkezett tűzesetről tartott sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai székházában 2019. február 1-jén. A rendőrség szerint szándékos gyújtogatás miatt égett ki a kollégium, amelynek során egy ember életét vesztette.
MTI/Balogh Zoltán
Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya (b) és Palotás Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai helyettese a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumában keletkezett tűzesetről tartott sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai székházában 2019. február 1-jén. A rendőrség szerint szándékos gyújtogatás miatt égett ki a kollégium, amelynek során egy ember életét vesztette. MTI/Balogh Zoltán

Palotás Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a tűzoltók a riasztást követően nyolc percen belül a helyszínre érkeztek, a kollégium épülete nagy terjedelemben, több szinten égett. A tűzoltás három órán át tartott, a végleges munkák másnap délelőttig tartott, a helyszínen mintegy száz tűzoltó dolgozott. Már az oltás során sikerült meghatározniuk, hogy hol keletkezett a tűz. Vizsgálatok még mindig zajlanak.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, január 23-án este riasztották a főváros hivatásos tűzoltóit Budapest IX. kerületébe, a Markusovszky tér és a Ráday utca között lévő református kollégium épületegyütteséhez. A tűzoltók kiérkezésekor a kollégiumi szárny második és harmadik emeltének ablakain lángok törtek ki, a tűzoltás vezetője így azonnal megemelte a riasztási fokozatot.

Oltás közben a tűzoltók holttestet találtak a harmadik emeleti lépcsőházban, később kiderült, hogy egy 47 éves, családos veszprémi férfi az áldozat.

A tűzvészben használhatatlanná vált a Markusovszky téri épület második és harmadik emeletének hátsó, kollégiumi része. Ez a két szint teljesen kiégett, az oltás pedig a többi szintet is súlyosan károsította. A kollégium 3 emeletén 165 diák lakott.

A tragédia miatt a hittudományi karon a vizsgaidőszakot felfüggesztették.

Miután a kollégiumban nem csak a KRE diákjai laktak, azokat az egyetemeket, amelyeknek diákjai szintén érintettek arra kérték a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar vezetői, hogy tegyék lehetővé a vizsgaidőszak meghosszabbítását vagy egyéni tanrend igénylését.

A tűz után megmozdult az ország, január 29-ig 24,5 millió forint gyűlt összea kollégium diákjainak megsegítésére a Károli Gáspár Református Egyetem számláján, a tűzben elhunyt férfi családjának pedig 7,5 millió forintot adományoztak. Emellett több intézmény szálláshelyeket, míg mások ruhát, laptopot, telefont ajánlottak fel a tanulóknak.

A református kollégium 165 lakójából 32 diák önállóan oldja meg a lakhatását, a maradék 133 hallgató elhelyezéséhez több intézmény is segtíséget ajánlott, végül hosszas egyeztetés után úgy döntöttek, hogy a teológus hallgatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által felajánlott szálláshelyekre kerülnek, illetve a rádays épületkomplexum épen maradt szolgálati lakásainak egyikébe.

A tervek szerint február 18-án folytatódik a tanítás, addigra sikerül az oktatási helyiségeket megfelelő állapotba hozni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×