eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin
Füst gomolyog egy kollégium égő épületéből Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Gyújtogatás miatt égett le a Ráday utcai kollégium

Három budapesti fiatalt, két 15 évest és egy 16 évest gyanúsítottként hallgattak ki - közölte a rendőrség. Beismerő vallomást tettek, szabadlábon védekezhetnek.

Szándékos gyújtogatás miatt égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem fővárosi, a IX. kerületben található Ráday utcai kollégiuma, amelynek során egy ember életét vesztette - közölte Budapest rendőrfőkapitánya pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Terdik Tamás elmondta, hogy a január 23-i tűzeset szándékos gyújtogatás következménye, az ügyben három budapesti fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki közveszélyokozás miatt. Ők ténybeli beismerő vallomást tettek, tettüket megbánták, szabadlábon védekeznek.

Körömlakklemosóval belocsolt szivacsot gyújtottak meg az épületben, ettől kelekezett a tűz.

Kiderült, hogy már korábban gondolkodtak azon, hogy fel kellene gyújtaniuk valamit, és ezt a tervüket a kollégiumban valósították meg. Kétszáz forintból körömlakklemosót vettek, majd a Markusovszky térre mentek, hogy ott egy kukát vagy valami mást felgyújtsanak. A kollégium falának volt támasztva egy szivacs, azt az egyikük lelocsolta a körömlakklemosóval, másikuk pedig meggyújtotta. Ezt követően sietve távoztak a helyszínről.

Felelősen kijelenthetjük, hogy a három fiatal együttes ténykedése hozzájárult a kollégium kiégéséhez

- közölte Terdik Tamás.

Palotai Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a tűzoltók a riasztást követően nyolc percen belül a helyszínre érkeztek, a kollégium épülete nagy terjedelemben, több szinten égett. A tűzoltás három órán át tartott, a végleges munkák másnap délelőttig tartott, a helyszínen mintegy száz tűzoltó dolgozott. Már az oltás során sikerült meghatározniuk, hogy hol keletkezett a tűz. Vizsgálatok még mindig zajlanak.

A fiatalokat csütörtökön fogták el, a tettüket "egyfajta heccnek" tekintették, motivációjuk ebből fakadt.

Palotai Zsolt Gábor közölte, a falhoz támasztott szivacs mögött egy használaton kívüli ajtó volt, és a mögötte lévő berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, amelynek tetején nyitva volt az ablak, így "mintegy kéményhatással" tudott a tűz terjedni. Ez volt az oka, hogy a tűzoltókat a kiérkezésükkor már komoly tűz fogadta.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, január 23-án este riasztották a főváros hivatásos tűzoltóit Budapest IX. kerületébe, a Markusovszky tér és a Ráday utca között lévő református kollégium épületegyütteséhez. A tűzoltók kiérkezésekor a kollégiumi szárny második és harmadik emeltének ablakain lángok törtek ki, a tűzoltás vezetője így azonnal megemelte a riasztási fokozatot.
A tűzhöz összesen harminc gépjármű és száz tűzoltó érkezett ki, akik több mint két óra megfeszített munkával, tizenkét vízsugárral és három vízágyúval oltották el a lángokat.

A parancsnok egy külön kutató-mentő egységet is kijelölt, amelynek feladata az épület átvizsgálása és a lehetséges sérültek felkutatása volt.

Oltás közben a tűzoltók holttestet találtak a harmadik emeleti lépcsőházban, később kiderült, hogy egy 47 éves, családos veszprémi férfi az áldozat.

A tűzvészben használhatatlanná vált a Markusovszky téri épület második és harmadik emeletének hátsó, kollégiumi része. Ez a két szint teljesen kiégett, az oltás pedig a többi szintet is súlyosan károsította. A kollégium 3 emeletén 165 diák lakott. A tragédia miatt a hittudományi karon a vizsgaidőszakot felfüggesztették. Miután a kollégiumban nem csak a KRE diákjai laktak, azokat az egyetemeket, amelyeknek diákjai szintén érintettek arra kérték a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar vezetői, hogy tegyék lehetővé a vizsgaidőszak meghosszabbítását vagy egyéni tanrend igénylését.

A tűz után megmozdult az ország, január 29-ig 24,5 millió forint gyűlt össze a múlt héten kiégett Ráday Kollégium diákjainak megsegítésére a Károli Gáspár Református Egyetem számláján,

a tűzben elhunyt férfi családjának pedig 7,5 millió forintot adományoztak. Emellett több intézmény szálláshelyeket, míg mások ruhát, laptopot, telefont ajánlottak fel a tanulóknak.

A református kollégium 165 lakójából 32 diák önállóan oldja meg a lakhatását, a maradék 133 hallgató elhelyezéséhez több intézmény is segtíséget ajánlott, végül hosszas egyeztetés után úgy döntöttek, hogy a teológus hallgatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által felajánlott szálláshelyekre kerülnek, illetve a rádays épületkomplexum épen maradt szolgálati lakásainak egyikébe.

Bár eddig a Hittudományi Karon kötelező volt a bentlakás a budapestieknek is, az egyetem vezetősége döntött arról, hogy ők átmenetileg hazaköltözhettek. A más egyetemekre járó hallgatókat saját felsőoktatási intézményeik kollégiumai – a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem – fogadják be, akinek pedig ott nem jutott hely, a Károli Gáspár Református Egyetem Bethlen Gábor Kollégiumába, illetve az Óbudai Diák Hotelbe költözhetnek.

A tervek szerint február 18-án folytatódik a tanítás, addigra sikerül az oktatási helyiségeket megfelelő állapotba hozni.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×