eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin
Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

A diákok szerint csak a Bibliák maradtak épen a kollégiumtűzben

Megszólalt a Ráday utcai kollégium két lakója. Czikó Györgyi vidékről visszatérve tapasztalta a sötét alagútként festő folyosókat. Borza Ferenc volt az, aki észlelte a füstöt és riadóztatta társait.

A telkibányai Czikó Györgyi, a Károli Gáspár Református Egyetem negyedéves teológushallgatója épp nem tartózkodott a kollégiumban, amikor felcsaptak a lángok. „A tűz előtt pár órával hagytam el az épületet, mert hazautaztam. Amikor Hidasnémetiben leszálltam a vonatról, hívtak a barátaim, hogy hol vagyok, mert ég a kollégium, és mindenkit ellen­őriznek, hogy nem maradt-e bent valaki az épületben” – mesélte a diák a Borsod Online-nak.

Mint mondta, eleinte a helyszínen tartózkodók sem tudták pontosan, mi történt, azt hitték, hogy csak egy kis tűz keletkezett, mindjárt eloltják, és mehetnek vissza a szobájukba. Amikor azonban már a második emelet teljes egészében égett, szembesültek azzal, hogy nagy baj van. Amikor Czikó Györgyi a tűz utáni héten visszament a kollégiumba, borzasztó látvány fogadta. „A folyosók szinte felismerhetetlenek voltak.

Mindenütt korom és sötétség, mint valami sötét alagútban, csak sejtettük, hogy hol vannak az ajtók, és hogy hol lehet a szobánk”

– írta le a látványt, hozzátéve: szinte mindene – a laptopja, a jegyzetei és a könyvei is – tönkrement. „Egyvalami maradt csak meg épen, a Bibliám. És érdekes módon, a Bibliája senkinek sem égett el” – emelte ki a hallgató. Mint mondta: azt érzi a közösségen, hogy együtt vannak, „ezen is túl tudunk lépni”.

Csikó Györgyi elmondta: a tűz után rögtön sok-sok felajánlás érkezett a hallgatók elhelyezésére, gyülekezetektől, barátoktól, ismerősöktől és más kollégiumoktól is. Mostanra mindenkinek van szállása: 40 diák a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészeti kollégiumába költözött, 30-an a Semmelweis Egyetem Milestone kollégiumába, a többiek pedig saját egyetemük kollégiumába, hiszen a Rádayban nemcsak a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói laktak.

Akik még nem teljesítették minden vizsgájukat, azok 2-3 hét haladékot kaptak.

A Hittudományi Karon pedig később kezdődik a tanítás, hiszen az egyetem épületének egyik szárnya volt a kollégium, és a tantermek is megsérültek, melyeket helyre kell állítani. A hallgató úgy tudja, a kollégium helyett teljesen újat kell építeni, mivel annak a vas­szerkezete is megsérült.

A Tiszakesziben élő Borza Ferenc teológushallgató észlelte először a füstöt a kollégiumba és ő riadóztatta társait. Vele a lap azonban már nem tudott beszélni, mert Szabó István, a Magyarországi Református Egyház püspöke a tűzben elhunyt családapa temetéséig hírzárlatot rendelt el. A hallgató ugyanakkor az elmúlt héten több alkalommal nyilatkozott tévécsatornáknak. Ezekből kiderült, néhány percre szaladt csak el a közeli élelmiszerboltba a kollégiumból, de amikor visszaért, megérezte a füst szagát. Diáktársával azonnal végigjárták a szobákat, hogy mindenki hagyja el az épületet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×