eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kollégiumtűz: megmozdult az ország, de még mindig elkél a segítség

Fél nap alatt 5 millió forintot adakoztak az emberek a tűzkárt szenvedett diákoknak. Szomorú történetek rajzolódtak ki a beszámolókból.

Megmozdult az egész ország, hogy segítsenek a hajlék nélkül maradt diákokon.

Ismert, a budapesti Ráday Kollégiumban szerdán este csaptak fel a lángok, a felső emeletek 1200 Celsius-fokon izzottak. A háromemeletes épület 2. és 3. szintje szinte teljesen kiégett, felújítására - az előzetes információk szerint - nincs remény.

165 diák személyes dolgai vesztek oda: ruhák, cipők, telefonok, laptopok, könyvek.

A Dunamelléki Református Egyházkerület tulajdonában lévő épületkomplexumban nemcsak a Ráday Kollégium található, hanem a püspöki hivatal, a Bibliamúzeum, a Ráday Gyűjtemény és a Ráday Levéltár számos muzeális értékkel. A Ráday utca 28. szám alatti épületben nincs áram, víz, fűtés, internet, így a tűz által nem érintett helyiségeket sem lehet még napokig használni.

Pénteken a levéltár anyagát próbálják menteni a munkatársak a Magyar Református Szeretetszolgálattal közösen. A levéltári anyagokkal teli pincékből folyamatosan szivattyúzzák a vizet - írta közleményében a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata.

A diákok csütörtökön délután rendőri kísérettel 2 percre bemehettek, hogy megnézhessék szobájukat, és elhozhassák az esetleg épségben maradt személyes holmijukat.

Sok fiatalnak a ruhái mellett odaveszett a telefonja, laptopja, ezért szívesen fogadják a pótlásukra vonatkozó felajánlásokat. Az ország minden pontjáról és határon túlról is folyamatosan érkeznek az adományok.

A Károli Gáspár Református Egyetem számlaszámára fél nap leforgása alatt 5 millió forintot utaltak a segíteni vágyó emberek. A magánszemélyek többsége 10 ezer forintot utalt, de

volt olyan is, aki 300 ezer forintot küldött a diákok megsegítésére.

Intézmények is segítettek. A számlára utalt összeget a diákok kapják meg.

Számos református közösség is összefogott, és azonnali segítséget - pénzt, ruhákat, szállást - kínált a diákoknak. Az egyik református újságíró, aki korábban a kollégiumban lakott, a teljes havi fizetését felajánlotta a diákok megsegítésére. Egy sportáruházlánc vásárlási utalványt kínált, hogy a diákok feltölthessék ruhatárukat.

Péntek reggel

Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogatott a leégett Ráday Kollégiumba, és támogatásáról biztosította Bogárdi Szabó István püspököt.

Szombaton déltől 10 fős csoportokban ismét felmehetnek a diákok a szobáikba, immár hosszabb időre. A veszélyes területre a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai kísérik fel őket.

Adományinfók

Pénzadományokat a Károli Gáspár Református Egyetem OTP Banknál vezetett 11705008-20492223-as bankszámlaszámára várják, "tűzeset" közleménnyel.

Czeglédi Edina, a Károli Egyetem rektori hivatalának munkatársa a szállásfelajánlásokat koordinálja, őt a czegledi.edina@kre.hu e-mailcímen lehet elérni. 165 diák vár segítségre.

Laptop- és telefonfelajánlás a Magyar Református Szeretetszolgálatnál lehetséges, a koordinátor Simon Annamária (+36307380025 és simon.annamaria@jobbadni.hu).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×