INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

kollégium

ráday kollégium

gyűjtés

tűz

Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.

Új részletek a budapesti kollégiumtűzről

Infostart

24,5 millió forint gyűlt össze a múlt héten kiégett Ráday Kollégium diákjainak megsegítésére a Károli Gáspár Református Egyetem számláján, a tűzben elhunyt férfi családjának pedig 7,5 millió forintot adományoztak hétfő délutánig. Emellett több intézmény szálláshelyeket ajánlott fel a tanulóknak, így az is eldőlt, hol lakhatnak a diákok a tanév második félében.

Rengeteg felajánlás és adomány érkezik a Magyar Református Szeretetszolgálathoz: ruhából már annyi gyűlt össze, hogy nincs szükség többre. Laptop- és telefonfelajánlások is érkeztek, de azokra továbbra is szükség van, mert sok diáknak használhatatlanná váltak a tanuláshoz szükséges elektronikai eszközei. Valaki pedig abban ajánlotta fel a segítségét, hogy sérült technikai eszközökről lementi a még használható adatokat – közölte a Magyar Református Egyház Kommunikációs Szolgálata.

A református diakóniai intézmények vezetői és munkatársai már másfél millió forintot gyűjtöttek össze a károsultaknak: egymillió forinttal járulnak hozzá a rádays diákok megsegítéséhez, további félmillió forinttal az elhunyt feleségét és lányait segítik, emellett pedig folyamatosan imádkoznak a diákokért és a gyászoló családért.

Hétfőn elkezdődtek a tárgyalások a református kollégium 165 lakójának elszállásolásáról. 32 diák jelezte, hogy önállóan megoldja a lakhatását, így 133 hallgató elhelyezéséről kell az egyetemnek gondoskodnia. Több intézmény is jelezte, hogy hosszabb vagy rövidebb időre befogad kisebb csoportokat.

Hosszas egyeztetés után

a teológus hallgatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által felajánlott szálláshelyekre kerülnek,

illetve a rádays épületkomplexum épen maradt szolgálati lakásainak egyikébe. Bár eddig a Hittudományi Karon kötelező volt a bentlakás a budapestieknek is, az egyetem vezetősége döntött arról, hogy ők átmenetileg hazaköltözhetnek – közölte Zsengellér József stratégiai rektorhelyettes. Mint mondta, a más egyetemekre járó hallgatókat saját felsőoktatási intézményeik kollégiumai – a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem – fogadják be, akinek pedig ott nem jutott hely, a Károli Gáspár Református Egyetem Bethlen Gábor Kollégiumába, illetve az Óbudai Diák Hotelbe költözhetnek.

A tervek szerint február 18-án folytatódik a tanítás,

addigra sikerül az oktatási helyiségeket megfelelő állapotba hozni. „A történtektől függetlenül várjuk a felvételizők jelentkezését, szeptembertől szeretnénk megoldani egy helyen a kollégiumi lakhatást. Már kértük a kormány és a felsőoktatási államtitkárság segítségét, hogy találhassunk olyan épületet, ami befogadhatja diákjainkat, míg fel nem épül az új kollégium” – tette hozzá Zsengellér József.

A Ráday utcai épületkomplexumban folynak vizsgálatok és zajlik a kármentés. A Ráday Levéltárat és Török Pál Kari Könyvtárat nem érintette közvetlenül a tűz, viszont az épületben szálló füst és az oltáshoz használt víz okozott károkat. A műemlékkönyvtár és a Bibliamúzeum nem sérült meg.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018