eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Füst gomolyog egy kollégium égő épületéből Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kiderült, mikor kezdődhet meg a tanítás a Ráday utcai kollégiumban

Február második felében kezdődhet meg a tanítás a Ráday utcai református kollégiumban, amely január 23-án eddig ismeretlen okból leégett. A tűzvészben egy férfi meghalt. A kollégium 165 lakójának mostanra sikerült új szállást találni, és számos adományt is kaptak.

Már több mint 29 millió forint gyűlt össze a Ráday kollégium diákjainak megsegítésére, a tűzben elhunyt férfi családjának 11 millió forint gyűlt össze eddig – mondta az InfoRádiónak Fekete Zsuzsa, a Magyarországi Református Egyház szóvivője. Hozzátette: nagyon köszönik a segítséget és várják a további felajánlásokat.

Rengeteg adomány érkezik a Magyar Református Szeretetszolgálathoz, laptop- és telefonfelajánlások is, ezekre továbbra is szükség van, mert sok diáknak használhatatlanná váltak a tanuláshoz szükséges eszközei.

A református kollégiumban 165 diák lakott, közülük 32 önállóan megoldja a lakhatását, így 133 hallgató elhelyezéséről kell az egyetemnek gondoskodnia.

A teológus hallgatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által felajánlott szálláshelyekre kerülnek, illetve a rádays épületkomplexum épen maradt szolgálati lakásainak egyikébe.

A más egyetemekre járó hallgatókat saját felsőoktatási intézményeik kollégiumai – a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem – fogadják be, akinek pedig ott nem jutott hely, a Károli Gáspár Református Egyetem Bethlen Gábor Kollégiumába, illetve az Óbudai Diák Hotelbe költözhetnek.

A tervek szerint február 18-án folytatódik a tanítás, addigra sikerül az oktatási helyiségeket megfelelő állapotba hozni. A történtektől függetlenül várják a felvételizők jelentkezését, szeptembertől szeretnék megoldani egy helyen a kollégiumi lakhatást.

Kérték a kormány és a felsőoktatási államtitkárság segítségét, hogy legyen olyan épületet, ami befogadhatja diákjaikat, míg fel nem épül az új kollégium

– tájékoztatott a Magyarországi Református Egyház szóvivője.

A Budapesti Egyetemi Misszió a hét minden napján várja a kollégistákat beszélgetésre, lelkigondozásra, kikapcsolódásra a Horánszky utca 26-ba, szerdán este 7 órától pedig imaalkalmat szerveznek a tűzkárosultakért a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában (Budapest, 1117, Magyar tudósok körútja 3.).

A Ráday utcai épületkomplexum zárva van, folynak a vizsgálatok és zajlik a kármentés. A Ráday Levéltárat és Török Pál Kari Könyvtárat nem érintette közvetlenül a tűz, viszont az épületben szálló füst és az oltáshoz használt víz okozott károkat. A műemlékkönyvtár és a Bibliamúzeum nem sérült meg - mondta Fekete Zsuzsa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×