eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Hétfőn már költözhetnek is a kollégiumtűz károsult diákjai

Eddig 34 millió forint gyűlt össze a támogatásukra - mondta az InfoRádiónak Fekete Zsuzsa, a Magyarországi Református Egyház szóvivője. A tűzben elhunyt családfő özvegye 3 millió forintos gyorssegélyt kapott.

Megdöbbenve értesült a Magyarországi Református arról, hogy szándékos gyújtogatás okozta a tüzet a Ráday kollégiumban, amiben egy ember életét is vesztette.

"Először is köszönjük a hatóságoknak az alapos vizsgálatot, és bízunk abban, hogy teljeskörűen feltárják majd az okokat, körülményeket. Még sajnálatosabb, hogy gyerekek, kamaszok ragadtatták magukat erre a szörnyű tettre, ami emberéletet is követelt, és

elveszett 165 diák otthona. Imádkozunk értük és a gyerekekért is, akik ezt a gyújtogatást elkövették"

- fogalmazott az InfoRádiónak Fekete Zsuzsa, a Magyarországi Református Egyház szóvivője.

A tűzkárosult diákok megsegítésére nyitott számlára péntek délutánig 34 millió forint gyűlt össze, a befolyt pénzt pedig teljes egészében a Károli Egyetem diákjai kapják meg,

minden károsult egységesen nagyjából 200 ezer forintot fog kapni.

A Károli Egyetemen a hallgatói önkormányzat döntést hozott arról, hogy a szociális alapból a károsult hallgatóknak 50 ezer forintot kiutal, és erre kérik az érintett társegyetemeket is.

A szállások tekintetében mindenkinek rendeződött a helyzete,

ajánlott fel helyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az ELTE, a Szent István Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem, senki nem marad szállás nélkül.

A diákok legkésőbb hétfőig elfoglalhatják új helyüket.

A gyújtogatásban

elhunyt férfi családja számára több mint 14 millió forint gyűlt össze,

ezt rövidesen átutalják a reformátusok a családnak, illetve 3 millió forint gyorssegélyt már kapott is az özvegy az egyházkerülettől, mivel az elhunyt férfi volt a családfenntartó.

"A Károli Egyetem vezetése bejelentette azt is, hogy magára vállalja a temetés költségeit" - mondta el még Fekete Zsuzsa.

A tűz martalékává vált épület egészét le kell bontani, de egyelőre még azt sem tudni, mikor kezdik meg a bontást, illetve hogy ugyanitt vagy másutt épül-e fel az új kollégium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×