INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

demonstráció

kossuth tér

tüntetés

Újabb demonstráció a Kossuth téren

Infostart

A munka törvénykönyve módosítása miatt pénteken is ellenzéki tüntetés kezdődött a fővárosban, a Kossuth téren.

A korábbi tüntetések utáni előállításokról a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője pénteken nyilatkozott az MTI-nek.

Összesen 51 tüntetőt állítottak elő, 22-öt vettek őrizetbe a szerdai és csütörtöki budapesti demonstrációkkal kapcsolatban - erősítette meg a BRFK szóvivője. Csécsi Soma azt is elmondta: a tüntetéseken tizennégy rendőr sérült meg.

A BRFK szóvivője közölte: a szerdai tüntetéssel összefüggésben 35, a csütörtökivel kapcsolatban 16 embert állítottak elő.

A szerdai demonstráció után a rendőrök 13, a Központi Nyomozó Főügyészség 5 embert vett őrizetbe. A csütörtöki demonstrációval kapcsolatban négy ember van őrizetben.

Csécsi Soma elmondása szerint az előállítások indokai között garázdaság, rongálás, lopás, és hivatalos személy elleni erőszak szerepel.

A rendőrök előállítottak egy belga és egy német állampolgárt is, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészség jár el, hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A csütörtöki tüntetéseken az előállítások mellett majdnem 300 embert igazoltattak, közülük 201 ember ellen közlekedési szabálysértési feljelentést tettek.

A szerdai tüntetéseken kilenc rendőr, csütörtökön pedig további öt sérült meg.

Az MTI úgy tudja, hogy a szerdai tüntetéseken előállítottak közül tizenegy ember büntetett előéletű (többi között lopás, garázdaság miatt).

A pénteki tüntetésen beszédeket tartanak, számos ellenzéki párt képviselője felszólalt.

Nem bízhatnak már a köztársasági elnökben a magyarok - mondta Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

Arról beszélt, hogy most végre összefogás van, jobb- és baloldali munkások mondják egyszerre, hogy nem, mert nem ezért volt a rendszerváltás, mert ha hagyják azt, amit a kormány akar, akkor a rendszerváltás is csak egy elvetélt kísérlet volt a nyugathoz felzárkózásra.

Kunhalmi Ágnes szerint először egységesnek kell maradni, a következő lépést pedig az EP-választások jelentik - írja a hvg.hu.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke szerint a rendőröknek sokat kell túlórázni idén, és az ország minden részéről rendelték őket fel Budapestre a tüntetésekre.

Donáth Annát csütörtök este letartóztattak a rendőrök. Azt mondta, nem az a lényeg, hogy pont őt vitték be, mert nem ő egyedül volt érintett, és szerinte ez jogtalanul történt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem sokkal este 10 óra előtt a rendőrség honlapján közölte: a Kossuth téren a tüntetők közül többen elkezdték dobálni a rendőröket, ezért a Készenléti Rendőrség védőfelszerelésbe öltözött egységeinek le kellett váltaniuk a Budapesti Rendőr-főkapitányság szolgálati öltözetet viselő rendőreit. A rendőrség részéről "elhangzott az első felszólítás a jogkövető magatartásra" - tették hozzá.

Fáklyás tiltakozó demonstráció volt Pécsen is, amelyen Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hangsúlyozta: most a beszédek helyett a cselekvés ideje van, hogy "leomoljon a kormány által épített kártyavár".

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018