eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma
Makai Martina, az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a The Universal Sea – Pure or Plastic?! fenntarthatóság és művészet című nemzetközi konferencián az I. kerületi Szilágyi Dezső térnél horgonyzó Trip hajón 2018. október 5-én. A hazai és nemzetközi szakemberek tanácskozásának fókuszában a fenntarthatóság, a környezetvédelem, azon belül is elsősorban a vizeink védelme áll.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Műanyagzacskó-ügy: a kormány még kutatja a megoldást

A műanyaghulladék probléma valós kezelésére kell szabályozást kialakítani – mondta az InfoRádiónak az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára. Makai Martina hozzátette: a gyártóknak és forgalmazóknak időt biztosítanak az alternatív megoldások megtalálására.

A legfontosabb a hulladékpiramis betartása, hogy megakadályozzuk, hogy hulladék keletkezzen – hangsúlyozta Makai Martina. Ennek érdekében a feleslegessé vált tárgyakat újrahasználati központokban lehet elhelyezni, ahonnan bárki elviheti és újrahasználhatja. Másik megoldás, hogy a hulladékká vált tárgyat anyagában vagy energetikailag újrahasznosítják. A helyettes államtitkár szerint

az a cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön lerakókba.

A korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium által javasolt, majd a kormány által el nem fogadott termékdíj-emelési tervezet a műanyag zacskók és más hulladékok visszaszorítására irányult volna. Ezzel kapcsolatban Makai Martina hangsúlyozta:

a cél nem az adóbevételek növelése, hanem a forgalmazók szemléletének megváltoztatása lett volna.

A helyettes államtitkár hozzátette: a műanyaghulladékok kérdése továbbra is prioritást élvez.

Makai Martina kiemelte: nem látszatintézkedésekre van szükség, hanem a műanyagprobléma valódi megoldására törekednek, a gyártók és forgalmazoknak elegendő időt biztosítva az alternatív megoldások bevezetésére. Ezen lehetőségeket a kormány is kutatja, megoldás lehet a nejlon zacskó helyett a textil táskák, műanyag szívószál helyett a fém vagy lebomló anyagból készült termékek használata – tette hozzá. A hústermékek csomagolására azonban egyelőre nem találtak alternatívát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×