INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

innovációs és technológiai minisztérium

műanyag hulladék

makai martina

Makai Martina, az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a The Universal Sea – Pure or Plastic?! fenntarthatóság és művészet című nemzetközi konferencián az I. kerületi Szilágyi Dezső térnél horgonyzó Trip hajón 2018. október 5-én. A hazai és nemzetközi szakemberek tanácskozásának fókuszában a fenntarthatóság, a környezetvédelem, azon belül is elsősorban a vizeink védelme áll.

Műanyagzacskó-ügy: a kormány még kutatja a megoldást

A műanyaghulladék probléma valós kezelésére kell szabályozást kialakítani – mondta az InfoRádiónak az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára. Makai Martina hozzátette: a gyártóknak és forgalmazóknak időt biztosítanak az alternatív megoldások megtalálására.

A legfontosabb a hulladékpiramis betartása, hogy megakadályozzuk, hogy hulladék keletkezzen – hangsúlyozta Makai Martina. Ennek érdekében a feleslegessé vált tárgyakat újrahasználati központokban lehet elhelyezni, ahonnan bárki elviheti és újrahasználhatja. Másik megoldás, hogy a hulladékká vált tárgyat anyagában vagy energetikailag újrahasznosítják. A helyettes államtitkár szerint

az a cél, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön lerakókba.

A korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium által javasolt, majd a kormány által el nem fogadott termékdíj-emelési tervezet a műanyag zacskók és más hulladékok visszaszorítására irányult volna. Ezzel kapcsolatban Makai Martina hangsúlyozta:

a cél nem az adóbevételek növelése, hanem a forgalmazók szemléletének megváltoztatása lett volna.

A helyettes államtitkár hozzátette: a műanyaghulladékok kérdése továbbra is prioritást élvez.

Makai Martina kiemelte: nem látszatintézkedésekre van szükség, hanem a műanyagprobléma valódi megoldására törekednek, a gyártók és forgalmazoknak elegendő időt biztosítva az alternatív megoldások bevezetésére. Ezen lehetőségeket a kormány is kutatja, megoldás lehet a nejlon zacskó helyett a textil táskák, műanyag szívószál helyett a fém vagy lebomló anyagból készült termékek használata – tette hozzá. A hústermékek csomagolására azonban egyelőre nem találtak alternatívát.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Makai Martina
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018