eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Korózs Lajos szocialista képviselő kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 2-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd (MTI)

Kórházi fertőzésekről kérdezték a kormányt

Továbbra is a Kúria döntésétől függ, mikor hozhatják nyilvánosságra a kórházi fertőzések statisztikáit - állítja a szaktárca. A kérdés a parlamentben került ismét szóba.

2013 szeptembere óta nem publikálják, hogy hányan vesztették életüket kórházi fertőzések következtében. A Társaság a Szabadságjogokért korábban közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához a 2015-ös és 2016-os adatokért, ám a tárca megtagadta ezek kiadását, így a szervezet pert indított. Első fokon a bíróság a minisztérumnak adott igazat, másodfokon azonban az ítélőtábla úgy döntött, hogy a tárcának ki kell adnia, hogy melyik kórházban hány fertőzés történt. A minisztérium ekkor a Kúriához fordult az ítélet felülvizsgálatát kérve, az adatok azonban továbbra sem kerültek nyilvánosságra.

Hétfőn az Országgyűlésben a szocialista Korózs Lajos már a 2017-es adatok hiányát rótta fel a kormány képviselőjének. „2017-ben hányan fertőződtek meg kórházi fertőzésben?” – tette fel a kérdést a képviselő, követelve, hogy mondják meg, hányan haltak meg emiatt, és mikor lesznek nyilvánosak az adatok.

„A bíróság most már kötelezte önöket az adatok nyilvánosságra hozatalára”

– emlékeztette a kormányt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára aláhúzta, hogy a Kúria döntése megszületéséig felfüggesztette az adatok kiadására kötelező bírósági döntés végrehajtását. Hozzátette: bár a személyes adatokat kitakarnák, az intézmény neve, a tünetek, időpontok és a betegút dokumentálása miatt a betegek azonosíthatóvá válnának.

„A Kúria is osztotta ezt az aggodalmunkat, éppen ezért döntött úgy a felülvizsgálati kérelem megvizsgálásának nulladik szakaszában, hogy elrendelte a végrehajtás felfüggesztését” – emelte ki.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere júliusban, az InfoRádió Aréna című műsorában szintén ezzel indokolta, hogy eddig nem hozták nyilvánosságra a statisztikákat, ám azt elismerte, hogy – bár kórházanként és régiónként változó a helyzet – a kórházi fertőzések szempontjából Magyarország valahol az európai átlag alsó részén helyezkedik el.

„Becslésünk szerint a kórházi fertőzéseknek megközelítőleg 50 százalékát meg lehet előzni”

– tette hozzá a tárcavezető. A fertőzések visszaszorítására a tárca kidolgozott egy miniszteri rendeletet is, ám ennek hatásairől egyelőre nincs információnk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×