eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: parkerdő.hu

Felújítják a Makovecz-kilátót a Kis-Hárs-hegyen

A munkában a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatói is részt vesznek.

Július utolsó hetében kezdték meg a munkát a Pilisi Parkerdő területén található, budapesti Kis-Hárs-hegyen, ahol az erdőgazdaság szakemberei a Makovecz Imre Alapítvány munkatársai és a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatói segítségével újítják fel az 1983-ban épített Makovecz Imre-kilátót - írja a parkerdo.hu.

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az InfoRádiónak azt mondta, hogy Makovecz Imre 1980-as évek elején dolgozott a Pilisi Parkerdő főépítészeként, és

nagyban hozzájárult a főváros környéki kirándulóerdők arculatának kialakításához.

A munkában a Budapesti Műszaki Egyetem nyári gyakorlaton lévő hallgatói is részt vesznek, akik a „Szerves építészet” tantárgy keretében a gyakorlatban is megismerkednek a legendás építész munkásságával. Az építészhallgatók egyben a Makovecz Imre Alapítvány és a Kós Károly Egyesülés nyári gyakorlaton lévő ösztöndíjasai is.

A kettős csavarvonal formájú, fagerendákból álló, hat méter magas építményen először visszabontják a korlátokat, majd megerősítik a központi vastengelyen nyugvó tartószerkezetet. Ezt követően a korábbinál biztonságosabb formában, stabilabb korlátot építenek a lépcsősorra, és a kilátó tetejére. Megújulnak a kilátóhoz vezető lépcsőfokok és a szomszédos tűzrakóhely is, valamint új padok és asztalok kerülnek a pihenőhelyre.

A Makovecz Imre-kilátó felújítása legalább egy hónapot vesz igénybe, de

az őszi kiránduló szezonban már újra várja a látogatókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×