eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülése Budapesten a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházában 2018. március 9-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

26 ezer delegált a választási bizottságokban

A parlamenti képviselettel rendelkező pártok mindegyike delegált tagokat a helyi választási bizottságokba. A Nemzeti Választási Iroda vezetője az InfoRádiónak adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy az átjelentkezős szavazókörökben különösen nagyszámú testületek alakulnak majd.

Több mint 26 ezer delegáltat rögzítettek hétfő reggelig a választási irodák az informatikai rendszerben, vagyis ennyien már biztos részt vesznek az április 8-ai választáson a választási bizottságok munkájában. Négy évvel ezelőtt 41 ezer delegált vett részt a választás lebonyolításában - az MTI információi szerint.

Az Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint 26 089 delegáltat jelentettek be az ország 10 286 szavazatszámláló bizottságába a választáson induló pártok, országos nemzetiségi önkormányzatok és független jelöltek.

"A jelenlegi tudomásunk szerint eddig 26 089 fő delegált van. Ebből a legeslegtöbb az 12 791 a FIDESZ-KDNP-é, aztán a Jobbik 6600 delegálttal áll, 4100-al pedig az MSZP-Párbeszéd" - mondta Pállfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

Hozzátette: a Demokratikus Koalíciónak 1741, az LMP-nek 288, a Munkáspártnak 15, a Magyarországi Cigány Pártnak 94, és az Együttnek 167 delegáltja van.

A szavazatszámláló bizottságnak vannak választott tagjai és pót tagjai. Abban az esetben, ha nincs delegált és nincs meg a szükséges létszám, akkor behívják a pót tagokat. Ha ez sincs, akkor pedig a megyei választási iroda, tehát az úgynevezett területi választási iroda gondoskodik arról, hogy embereket küld oda, akik működőképessé teszik az addig működésképtelen szavazatszámláló bizottságot. A szavazatszámláló bizottság választott tagjai kapnak plusz pénzt, a delegáltak viszont nem. A törvényalkotónak az volt az álláspontja, hogy róluk gondoskodjanak az adott pártok, viszont a pártoknak nyilvánvalóan ennyi pénzük nincs.

A 12 080 szavazatszámláló bizottság április 8-án teljes létszámmal fog működni.

Vannak az úgynevezett átjelentkezős szavazókörök, ezek iszonyatos nagy számmal vannak, már most látszik az átjelentkezettek száma. "Tehát ott különösen nagy számú bizottságot kell felállítani és több jegyzőkönyv vezetőt is küldenek oda, hogy meg tudják oldani a folyamatos szavaztatást" -tette hozzá Pálffy Ilona.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×