INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
szigma - a holnap világaokoseszközokosóraszoftverbiztonságkiberbiztonság
Erről a veszélyről tudnia kell, ha a gyerekének okosórát venne

Erről a veszélyről tudnia kell, ha a gyerekének okosórát venne

Infostart / InfoRádió

Németországban betiltják a gyermekek számára készült okosórákat, mert kémkedhetnek utánuk. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint a veszély valós, vannak olyan gyártmányok, amelyek szoftverei nem védenek eléggé. Gyimóthy Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője erről az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában beszélt.

A szoftverek bonyolultsága miatt a jelenlegi technológiákkal nem lehet tökéletes szoftvert írni – mondta a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője, hozzátéve, hogy a komplex rendszerek elemei összefüggnek egymással.

„Ha egy részükben megváltoztatunk valamit, az a többire is hat. A diákjaimnak sokszor az emberi testhez hasonlítom, hiszen ott is minden mindenre hatással van. Egy nagyobb méretű szoftver esetén ez fokozottan igaz.”

Gyimóthy Tibor kiemelte, vannak kísérletek bizonyítottan helyes programok írására, de ezek még kezdeti állapotban vannak és csak bizonyos alkalmazásokon használhatóak.

„Csak a kritikus rendszereknél lehet matematikailag bizonyítottan helyes programot írni, a mindennapi életben használtak esetében ez még csak álom.”

Valós a veszélye az úgynevezett Internet of Things, azaz okoseszközöknek, ami ráadásul növekedni is fog – hangsúlyozta Gyimóthy Tibor.

„Egyes jóslások szerint 2020-ra körülbelül 30 milliárd eszköz lesz az internetre kötve. Ezek nagy része kisebb kütyü, azaz kisebb kapacitású, olcsóbb eszköz, amelyek internetre kapcsolódva futtatnak programokat. Ezekben a biztonsági kérdés nincs nagyon megoldva – finoman fogalmazva. Mivel kis erőforráson kell bonyolult programot elhelyezni, kevés energia marad arra, hogy a biztonságra is odafigyeljenek a gyártók.”

A szakértő példaként említette, hogy előfordult, hogy webkamerában levő olcsó szoftvert használtak fel a hackerek arra, hogy egy túlterheléses támadást indítsanak egy szolgáltatás ellen. Az okosórák is komoly veszélyt jelenthetnek, a szoftvereik nincsenek jól felkészítve még a biztonsági problémák kezelésére – hangsúlyozta Gyimóthy Tibor.

A témáról bővebben az InfoRádió Szigma - a holnap világa című magazinjának következő adásában, kedden 19 órától hallhat.

Kapcsolódó hang

Veszélyesek az okosórák?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH