eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megtartaná gazdaság- és társadalomtudományi karát a Műegyetem

Egyértelműen a gazdaság-és társadalomtudományi kar megtartása mellett foglalt állást a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) szenátusa hétfői ülésén, amelyen erre vonatkozó intézkedési tervet is elfogadott.

Az egyetem közleményében az áll: az intézmény rektora és kancellárja fordult a szenátushoz azért, hogy a testület nyilvánítsa ki elkötelezettségét a nyolc karral rendelkező BME egységének megőrzése iránt. Az egyetem legfőbb döntéshozó szerve hétfői ülésén kinyilvánította, hogy a gazdaság-és társadalomtudományi kart (gtk) "a BME szerves és lényeges részének tekinti, ezért továbbra is törekszik az egyetem integritásának megőrzésére, és ehhez kéri a fenntartó támogatását".

Józsa János rektor és Barta-Eke Gyula kancellár kezdeményezésére a szenátus létrehozott egy testületet, amelynek feladata, hogy a vitatott kérdések rendezése érdekében tárgyalásokat folytasson a gtk kari tanácsa által megválasztott öt képviselővel, a karok dékánjaival, a hallgatói képviseletekkel, a fenntartó képviselőjével és minden más szereplővel.

A helyzet stabilizálása és a felmerült problémák tartós rendezése érdekében a testület 2017. január 20-ig szenátusi előterjesztést készít, konkrét intézkedési javaslatokkal - húzták alá.

A gtk kari tanácsa hétfői ülésén javaslatot tett a kar új, megbízott dékánja személyére, valamint döntött annak az ötfős kari delegációnak az összetételéről, amely a szenátus által felhatalmazott testület egyik tárgyalópartnere lesz.

Októberben az Index írt arról, hogy a kar az ELTE-hez kerülhet. Ezt követően a Műegyetem szenátusa - beleértve a gazdaságtudományi kar dékánját is - egyhangú állásfoglalást fogadott el, miszerint az intézménynek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató szervezetre.

Az oktatásért felelős államtitkárság december 5-én közölte: fenntartóként kezdeményezi, hogy a kar 2017. augusztus 1-jétől tartozzon az ELTE-hez. Az államtitkárság álláspontja szerint a jelenleg fennálló helyzet nem teszi lehetővé, hogy a kar és az egyetem az oktatási-kutatási értékek és hallgatói érdekek sérelme nélkül működjön tovább.

Az ELTE december 13-án közölte: szenátusa támogatja a fenntartó kezdeményezését a kar intézményükbe integrálásáról. Azt írták: az ELTE november 29-én kapott hivatalos tájékoztatást arról, a Műegyetem kara nem lát már reményt arra, hogy tevékenységét a BME keretein belül folytassa, és ezért a kar kezdeményezte a fenntartónál a kar áthelyezését az ELTE-re.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×