eur:
393.85
usd:
368.17
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Emlékhelyet adtak át Óbudán

Emlékhelyet alakítottak ki Boldog Jerzy Popieluszkónak, a lengyel Szolidaritás papjának, akit 1984-ben, 37 éves korában gyilkolt meg a kommunista politikai rendőrség.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere az emlékhely vasárnapi átadásán arról beszélt: ismert tény, hogy a lengyel katolikus egyház és a Szolidaritás a vasfüggöny mögötti országok között példátlan közösségi erőt képviselt.

"Jerzy Popieluszko szavai szerint a Szolidaritás azért ejtette oly gyorsan ámulatba a világot, mert nem erőszakkal harcolt, hanem térden állva, rózsafüzérrel a kezében" - fogalmazott.

Óbuda polgármestere felidézte, hogy a 80-as években járt először Lengyelországban, ahol nagy hatással volt rá a lengyel katolikus egyház "szelíd, de határozott kiállása". "Ránk fiatalokra azért is lehetett nagy hatással a lengyel példa, mert 1956 után a kádári konszolidáció sikerrel roppantotta meg a magyar társadalom tartását és egyházunk sem válhatott olyan közösségi menedékhellyé, mint a lengyel egyház" - jegyezte meg. Bús Balázs kitért arra, hogy a lengyel egyház közösségi súlya mindvégig megmaradt, és hívei köre - az állampárt bosszúságára - a fiatalokra és a munkásság rétegeire is kiterjedt. Hozzátette: a Szolidaritás mint munkásszakszervezet sem tagadta meg soha az egyházat és ez hatalmas megerősítést jelentett az ott élő embereknek.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felidézte: Jerzy Popieluszko erőt és hitet adott a börtönbe zárt, üldözött munkásoknak és családjaiknak, munkásságának pedig egyenes következménye volt az őt ért sok-sok fenyegetés, támadás, de a hívők szeretete is.

Az államtitkár felidézte: amikor Jerzy Popieluszko meggyilkolása után a hatóságok nem akarták elismerni, hogy mi történt, sok millió lengyel fogott össze, leálltak a gyárak, üzemek, míg végül a hatalomnak engednie kellett. Szavai szerint erre az összefogásra van szükség ma is, amikor "Európán belül a kereszténység lenézését, kigúnyolását, Európán kívül, a keleti országokban pedig az újabb keresztényüldözést tapasztaljuk".

Hozzátette: a lengyel és a magyar nép közötti szolidaritás erős, és ha ezt ki tudjuk terjeszteni a Közép-európai nemzetekre és Európára is, akkor az elhozhatja a kereszténység győzelmét.

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete úgy fogalmazott: Jerzy Popieluszko "sok embernek már történelem, de nekünk még emlék" és fontos látni, hogy tragikus halála nem hiábavaló, hiszen ma is "ugyanaz fontos nekünk, ami akkor a lengyeleknek és a magyaroknak fontos volt". A nagykövet megköszönte Bús Balázsnak, hogy a lengyel-magyar barátságot nem csak szlogennek, hanem kötelességének is tekinti.

Az emlékhelyet Snell György esztergom-budapesti segédpüspök és Krzysztof Grzelak, a budapesti lengyel templom plébánosa áldotta meg. Az emlékmű, egy kövekből kirakott rózsafüzér, Fáskerti István szobrászművész alkotása.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Csúcs Lászlóné, a Lengyel Nemzetiségi Parlament szószólója és Wesolowski Korinna, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Jerzy Popieluszko 1947. szeptember 14-én született Suchowolában. Varsó Zoliborz kerületében, a Kosztka Szent Szaniszló egyházközség plébánosaként 1980-ban rendszeresen misézett a kohóművek sztrájkoló munkásainak, a független Szolidaritás megalakulása után pedig a szakszervezet országos lelkipásztora lett. A hadiállapot 1981. decemberi bevezetése után karitatív munkát végzett, jogi és orvosi segítséget szerzett az internáltaknak és családtagjaiknak. Lengyelországért bemutatott szentmiséi óriási tömegeket vonzottak.

A titkosrendőrség emberei 1984 októberében először megrendezett balesettel, autóját megrongálva akartak végezni a pappal, sikertelenül. Néhány nappal később, október 19-én Torun városánál három rendőrruhás férfi közúti ellenőrzést színlelve megállította kocsiját. Ezután a papot összeverték, a csomagtartóba tették, majd mivel ott dörömbölt és kiabált, újra összeverték, ezúttal már az ájulásig. A betömött szájú, összekötözött pap nem sokkal később megfulladt. Holtteste, amelyet a Visztula egyik víztározójába dobtak, öt nappal később került elő. November 3-i temetésén 250 ezer ember vett részt. Jerzy Popieluszkót 2010. június 6-án Varsóban avatták boldoggá.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×