eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hétfőn folytatódik az egyeztetés a kórházi kancellária-rendszerről

Hétfőn folytatódik az egyeztetés a kórházi kancellária-rendszer kialakításáról a Magyar Kórházszövetség és az egészségügyi államtitkárság között.

A Magyar Kórházszövetség 100 tagkórházától még pénteken kért támogatást ahhoz, hogy tiltakozhasson a kórházi kancellária rendszer bevezetése ellen.

A szervezet InfoRádióhoz is eljuttatott közleményében azt írta, egyik javaslatot sem tudják elfogadni a rövidesen a kormány elé kerülő alternatívák közül, mert álláspontjuk szerint veszélyes lenne a szakmai és a gazdasági döntési folyamatok szétválasztása.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója az InfoRádiónak azt mondta, be lehet vezetni a kancellári rendszert, de lehetnek buktatók.

„A kancellárnak olyan embernek kell lennie, aki az adott térséget ismeri, egészségügyben jártas és egészségügyileg képzett szakembernek kell lennie – nem baj, ha orvos – és szerintem kell egyfajta közgazdasági és jogi rálátása vagy képzettsége is” - mondta Csiba Gábor.

Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdán a Népszabadságban beszélt arról, hogy veszélyesnek tartják a kancellária kialakítását, sőt kockázatosnak ítélik, ha felszámolják a kórházak önálló gazdálkodását.

A kiszivárgott kormány-előterjesztés szerint egy kancellária körülbelül másfél millió lakos egészségügyi ellátását szervezheti január elsejétől.

Több, az InfoRádiónak nyilatkozó kórházvezető azt is kifogásolta, hogy sem a jogkörök, sem a feladatok szétosztásáról nincs információja.

A szerdai tárgylás után az emberi erőforrások minisztériuma és a kórházszövetség is csak annyit közölt, hogy átadták, illetve megkapták azt a koncepciót, amely több változatot is tartalmaz a kórházi kancellária-rendszer működéséről, hétfőn pedig folytatódik az egyeztetés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×