Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már az idősebbek körében is terjed az influenza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tavalyihoz képest az idei influenzaszezonban több a beteg és köztük is a fiatal felnőttek megfertőződése jelentős - mondta az InfoRádiónak Jelinek Benjámin Gábor háziorvos.

"Sokkal több a megbetegedés, mint tavaly volt. A megfigyeléseim alapján az elmúlt hetekben jelentkezettek nagy része mind fiatal felnőtt volt, tehát 20-35 év közöttiek, és nagyon rosszul voltak. Ez egyébként az influenzára jellemző: magas láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás, elesettek, ágyban fekvővé válnak, mert annyira nincs erejük. Az elmúlt néhány napokban elkezdtek jelentkezni az idősebb korosztályhoz tartozó, 50-60 év körüli betegek" - jelezte Jelinek Benjámin Gábor háziorvos.

"Aki miután megbetegszik, és komolyan veszi, hogy ő beteg és pihen, az körülbelül öt nap, de legkésőbb egy hét alatt szövődménymentesen meggyógyul, aki viszont továbbra is dolgozik, fizikailag aktív, szövődmény is kialakulhat. Sok a tüdőgyulladás, igaz, nem feltétlenül mind az influenza szövődménye, de most egyre több az olyan megbetegedés, ami vírusos fertőzéssel kezdődik és alsó légúti betegségbe csap át" - magyarázta Jelinek Benjámin Gábor.

A hosszan elhúzódó, állandósuló torokfájásról, orrfolyásról a háziorvos azt mondta: "ha az embert megtámadja egy vírus, lezajlik a fertőzés, elpusztítják a légutakban lévő csillósejteket, amelyek kifelé hajtják a szennyeződést, tisztítják a légutakat, amíg ezek nem regenerálódnak, a dohányosoknál ez akár egy hónapig is elhúzódó, száraz, visszamaradó köhögést okozhat."

"A vírusokat nem kezeljük gyógyszerrel, a szervezet maga győzi le. A terápia a pihenés. A panaszokat: lázat, izomfájdalmat mérsékeljük láz- és fájdalomcsillapítóval. Amennyiben szövődmény van, tehát például egy vírusos fertőzés felülfertőződik, baktérium telepszik meg a szervezetben, akkor adunk antibiotikumot, ami annak legyőzésére szolgál, tehát a betegséget kezeli és nem a tüneteket mérsékli" - hangsúlyozta Jelinek Benjámin Gábor.

Hanganyag: Gál Ildikó