eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Miről dönthet még nyárig az Országgyűlés?

A kormány 32 törvényjavaslatot nyújt még be ebben az ülésszakban. A lista még nem végleges. Az egy későbbi levélből derül ki, hogy a kormány miről szeretne végszavazást július 11-ig.

A kormány tavaly év végi tervei között még szerepelt a felsőoktatási törvény elfogadása, ez azonban megváltozott. Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán beadta a listát az országgyűlésnek azon törvényekről, amelyeket június 11-ig még benyújt. Ezek között nincs ott a felsőoktatási törvénytervezet. Bár a lista nem feltétlenül végleges.

Az átdolgozott felsőoktatási törvénytervezetet nemrég dobta vissza Orbán Viktor miniszterelnök. Az MTI úgy tudja, hogy még a héten a kormány elé kerül a végleges verzió. Az MTI korábban azt írta, szeptemberre csúszhat törvény elfogadása - ezt valószínűsíti, hogy nincs rajta a listán. A Széll Kálmán-tervben ugyanakkor azt szerepel, a köz- és felsőoktatási törvényt is elfogadják szeptemberig.

Máig benyújtható törvényjavaslatként tartalmazza a lista például a Btk. és más törvények pénzügyi bűncselekményekkel kapcsolatos módosítását. A dokumentumból nem derül ki, de a kormány úgy döntött: kezdeményezi, hogy kétéves börtönnel lehessen büntetni azt, aki visszaél a rokkantnyugdíjakkal vagy a táppénzzel.

Összesen 32 törvényjavaslat szerepel a listán, ezek közül 14-et terveznek benyújtani júniusig. Navracsics Tibor azt írta, a júniusban beadott javaslatok közül nem mindegyiknél kell zárószavazást tartani. Azt később, egy külön levélben részletezi, melyekről van szó.

Hamarosan benyújtják a közfoglalkoztatásról szóló törvényjavaslatot. A Széll Kálmán-tervben például, szerepel, hogy gátakat, víztárolókat közmunkások építenek, magánvállalkozások is foglalkoztatnak közmunkást, valamint egyéni közmunkaprogramot is szerveznek. A tervben a táppénzfolyósítás átalakítását is ígérték.

Rajta van a listán a közbeszerzésekről szóló törvényjavaslat is - ezt is a Széll Kálmán-terv részeként ígérte a kabinet. Ez azért érdekes, mert a közbeszerzések tanácsának elnöke egy konferencián korábban arról beszélt, hogy ez a jogszabály csúszhat.

Az Országgyűlés elé kerül a munkaügyi tárgyú törvények módosítása is. Részleteket itt sem tudni, de a kormány korábban a munkanélküli segély idejének csökkentését jelentette be, a bürokráciacsökkentő tervben pedig szerepel a felvétel és felmondás egyszerűbbé tétele, a rugalmasabb munkaidő, a végkielégítések és szabadságok csökkentése. A nemrég aláírt alaptörvényhez kapcsolódó, átmeneti rendelkezésekről szóló törvényjavaslat június első felében várható.

Az Országgyűlésről, a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról, a nemzeti jelképek használatáról és az egyházak státusáról szóló törvényjavaslat is júniusban kerül a parlament elé. A legtöbb javaslatot a közigazgatási minisztérium adja be: összesen kilencet. Ezt követi a nemzetgazdasági tárca nyolc törvénytervezettel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×