eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Térdig iszapban küzdenek az elöntött településeken

Több mint ötszáz ember küzdött csütörtök délután is Devecser utcáin, a házak portáin a vörösiszappal, amely négy napja öntötte el a Veszprém megyei kisváros jelentős részét. Az emberek az iszapban térdig gázolva próbálják menteni megmaradt vagyontárgyaikat. Közben a timföldgyár négy bankkal tárgyalt a szennyezett területek megtisztításának finanszírozásáról. A Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál is halpusztulásról érkeztek hírek. A Mosoni-Dunában csütörtök délután három óra körül mérték a legmagasabb pH-értéket, 9,2-est, míg a Nagy-Dunán 8,4 szintet mutatott ki a vizsgálat. A környezetvédelmi államtitkár szerint a neheze még hátra van. A katasztrófa térségének biztonságát nyolcvan egyenruhás, részben géppisztollyal felszerelt rendőr őrzi.

Devecserben 273 házat öntött el a vöröiszap, öt lakóház megsemmisült, tizenkilenc utcában küzdenek a mérgező anyagokat tartalmazó anyaggal. A Szent István és Kinizsi utcában, valamint a romák által lakott Dankó-telepen egyetlen kerítés sem maradt épen, a vörösiszap az ablakok pereméig befestette a házfalakat.

Fehér és zöld színű védőruhában, védőmaszkban lapátolják az udvarokról a sarat az ott lakók és a védekezésre kirendelt emberek, de munkájuk hiábavalónak tűnik, mert a magasabb pontokról, ahol még méteres magasságban áll a vörös sár, folyamatos az utánpótlás.

Az MTI tudósítójának a kárt szenvedett családok arról beszéltek, hogy bútoraikat már kidobták, csak néhány személyes tárgyat tudtak megmenteni. Több ház előtt, az út szélén, egymásra halmozták a vörös színűvé vált berendezési tárgyakat, amelyeket markológépek pakolják teherautókra, hogy egy központi gyűjtőhelyre szállítsák.

Több kertkapura a tulajdonosok annyit írtak: "elköltöztem", és tudatják telefonszámukat.

A devecseri károsultakat csütörtök délután meglátogatta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Kontrát Károly belügyi és Kovács Zoltán igazságügyi és közigazgatási államtitkár, akiktől az emberek gyors segítséget kértek. A politikusok arra tettek ígéretet, hogy a lehető legrövidebb időn belül végeznek a teljes kárfelszámolással a katasztrófa sújtotta térségben.

A kisváros és a szomszédos Kolontár közötti út két oldalán, a szántóföldeket borító sárlavinában személyautókat, bútorokat és állati tetemeket látni.

Érkezik a segély

Folyamatosan érkeznek az élelmiszerek és a vörösiszap eltakarításához szükséges eszközök a katasztrófa sújtotta Kolontárra és Devecserre.

Hétfő óta az ötödik - ásványvizet, tartós élelmiszert tartalmazó - szállítmány érkezett meg a helyszínre, ezekből biztosítják az itt dolgozó közel 600 fő és a lakosság ellátását - mondta Jamrik Péter, a Közbiztonsági Testület elnöke. Az élelmiszerek nagy részét a vöröskereszttől, másik részét egyéni adományozóktól kapják.

Kolontár iskolájának igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a helyieknek leginkább gumicsizmára, védőfelszerelésre, tisztítószerekre és tartós élelmiszerre van szükségük.

Az önkormányzat gyűjtést indított a harmincöt, földönfutóvá vált családnak az újrakezdéshez. A pénzadományokat a 11748090-15427298-06540009-es számlaszámra várják - közölte Soháné Csóka Zita.

Meddig tart?

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint hétfőre befejeződhet az iszappal elöntött települések kármentesítése, de az okozott károk teljes felszámolása hosszú heteket vesz igénybe.

Bakondi György vezérőrnagy csütörtökön, a vörösiszappal elöntött Kolontár településen úgy nyilatkozott: a legfontosabb feladat a mentesítés, a történtek kivizsgálása, illetve az, hogy mindenki számára biztosíthassák a lakhatás alapvető feltételeit.

Az OKF vezetője közölte: a megsérült tározónál újabb szivárgást nem láttak, a kazetta melletti elemek az oldalfalaknál vízmentesek, de a biztonság érdekében a szomszédos elemekből - megfelelő kémiai eljárást követően - vizet szivattyúznak ki. Hozzátette, hogy elkészült az a háromkörös gát, amely megállítja a további szivárgást a sérült kazettából, és egy újabb tározót építenek az összegyűjtött iszap és törmelék tárolására.

Bakondi György elmondta azt is, hogy a lakóházak környezetében a kárfelszámolás annak függvényében fejeződhet be, hogy a megsérült, vagy részben megsemmisült házak lakói miként nyilatkoznak arról, akarnak-e házaikban, vagy az elöntött településrészen élni. Ha nem akarnak, akkor az épületeket ledózerolják - jegyezte meg.

Így csinálnák

Az akadémiai szakértői csoport a helyszíni mintavétel alapján javaslatokat dolgozott ki a szennyeződés semlegesítésére, amely gipszen kívül vasszulfáttal is semlegesíthető. A célra alkalmas a tőzeg, vagy a zeolit is - mondta Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára.

Az akadémikus ismertetése szerint a másik feladat a vizek védelme. Hosszabb távon monitoringkutakat kell létesíteni, figyelni kell, hogy mennyire jelenik meg ez az anyag a talajvízben. Biztosítani kell, hogy nehogy megjelenjen a mélyebb vízhálózatban, akár a karsztvízhálózatban is.

 Dunában a szennyezés


A Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál is halpusztulásról érkeztek hírek. A Mosoni-Dunában csütörtök délután három óra körül mérték a legmagasabb pH-értéket, 9,2-est, míg a Nagy-Dunán 8,4 szintet mutatott ki a vizsgálat.

Eddig mintegy 200 tonna ecetsavat és 1500 tonna gipszet öntöttek a hétfői vörösiszapömléskor elszabadult lúgot a megyébe hozó folyókba, hogy semlegesítsék a maró anyagot.

A hétfő délután bekövetkezett ökológiai és ipari katasztrófa után a Torna patak vizében 13,5-es pH-értéket mutattak ki, majd a szennyező anyag a Marcal folyóba kerülve kipusztította annak teljes élővilágát. A Duna főágát csütörtök délre érte el a vörösiszap-szennyeződés.

Nem kell védekezni?

Az eddig megtett lépések eredményeként sem a Rábán, sem a Mosoni-Dunán nem kell védekezni. Csupán megfigyelést végeznek, sikerült a 10-es pH-szint alatt stabilizálni a helyzetet - áll a Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtök esti közleményében.

Nap közben a Marcal Rábába torkolása előtt folyamatosan gipszet és ecetsavat öntöttek a folyóba. Ennek hatására Gyirmótnál, a Marcal-duzzasztónál folyamatosan csökken a pH értéke, a délutáni adat szerint 9,79 - közölték.

Jelezték egyben, hogy újabb két mérőhelyet állítottak fel. Ezek egyike Győr belterületén, kevéssel a folyó Mosoni-Dunába torkolása előtt, a másik a Dunán, Gönyűnél van, mindkét helyen folyamatosak a mérések.

Felkészül Szlovákia

Szlovákiában azonnali hatállyal elrendelték a Duna vízminőségének rendszeres, napi háromszori ellenőrzését. Simon Zsolt mezőgazdasági, környezetvédelmi és regionális fejlesztési miniszter a magyarországi eseményekre tekintettel már kiadta a megfelelő utasítást a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak (SVP).

A vízminőséget Medvénél, Révkomáromnál és Párkánynál fogja ellenőrizni a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat. Amennyiben problémát észlelnek, azonnal megteszik a szükséges védőintézkedéseket.

Bankokkal tárgyal a MAL Zrt.

Nem kötelezte el magát az a négy bank, amellyel arról tárgyalt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt., hogy finanszírozzák a vörösiszappal szennyezett területek megtisztítását, az okozott károk megtérítését, de nem is álltak ki a cég mögül - mondta Tolnay Lajos, a cég elnöke.

Az elnök elmondta, hogy az általuk összeállított anyagokat elvitték a bankok, amelyek csak a hitel kockázatának a felmérése után nyilatkoznak.

Tolnay Lajos úgy vélte, hogy a hét végén az ajkai timföldgyár újraindítható. Addigra előkészítenek egy másik zagytározót. Az újraindítás feltétele, hogy számukra kedvezően bírálja el az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség az egységes környezethasználati engedély iránti kérelmüket, miután azt a regionális felügyelőség felfüggesztette.

Illés: A neheze még hátra van

A környezetvédelmi államtitkár szerint egy hónapon belül állhat helyre az élet a vörösiszap által sújtott ajkai térségben. Illés Zoltán külföldi újságíróknak csütörtök este Kolontáron azt mondta, a legnagyobb munka ezután következik.

Úgy fogalmazott: 800 hektárnyi területen pusztított a vörös sárlavina. A legnagyobb és legösszehangoltabb feladatot a következő időszakban kell végrehajtani, amikor is ezekről a területekről sok tucat munkagéppel egyszerre kell összegyűjteni a mérgező anyagot, és egy központi gyűjtőbe szállítani.

A környezetvédelmi államtitkár hozzáfűzte, hogy ezt a munkát csak abban a stádiumban lehet elvégezni, amikor a vörös sár még nedves, de nem száradt ki.

Ugyanis szilárd állapotában porrá alakulva bekerülhet a folyók vizébe, illetve az emberek szervezetébe. Közlése szerint eddig különféle eljárásokkal sikerült meggátolni, hogy a szennyeződés magas pH-értékkel a Dunába jusson.

Sajtóközpont Kolontáron

Sajtóközpontot állít fel a katasztrófavédelem a vörösiszap-lavina által sújtott Kolontáron dolgozó hazai és külföldi újságírók számára - közölte Dobson Tibor.

A kárfelszámolás helyszíni szóvivője elmondta, hogy péntek reggeltől az újságírók, a fotóriporterek és a tévéstábok csak szervezett formában, egy nap három alkalommal, felügyelet mellett juthatnak be az iszappal elöntött utcákba és a házak közé, de a sajtóközpontban folyamatos tájékoztatást kapnak. A sajtó képviselőinek egy sátrat is felállítanak a polgármesteri hivatallal szemben, a templomdomb mellett.

A korlátozást azzal indokolta a szóvivő, hogy a sajtó csaknem száz munkatársának jelenléte akadályozza a kárfelszámolási munkálatokat, a gépjárművek forgalmát, továbbá fokozott a balesetveszély.

Dobson Tibor az újságírók megértését kérte. Az elmúlt négy napban ugyanis a televíziós stábok és az újságírók korlátozás nélkül dolgozhattak a megnyitott utcákban.

Somlóvásárhely magára maradt a bajban


Marton László, a vörösiszap sújtotta Somlóvásárhely független polgármestere szerint "magukra maradtak", s hiába igényeltek többször is védőruhát, saválló kesztyűt és gumicsizmát, nem kaptak vagy csak keveset és használhatatlant.

Harmadszorra rendelték már meg a védőmaszkokat is, ám még mindig nem kaptak - mondta csütörtökön az MTI-nek, megjegyezve: a baj az, hogy venni sem tudtak, mert a környéken már sehol sem kapható. Így jártak a kesztyűkkel is: hiába szerettek volna venni, sehol sem tudtak - jegyezte meg.

Marton László 25-30 emberrel - zöld csizmában, sárga védőruhában, maszkosan - Somlóvásárhely főutcájának Devecser felé vezető végén dolgozik; locsolják az utat, hogy ne keletkezzen por a vörösiszapból, illetve markolóval rakják a vörös sárt teherkocsira.

Nálunk nem járt senki, még a katasztrófavédelem sem, csak egy-egy rendőrautó megy el néha a faluban - mondta a polgármester. Minket eddig még az újságírók sem kerestek - tette hozzá. Marton László szerint nemhogy vezető embert, de még egy tűzoltót sem láttak hétfő óta. Hozzátette: a gátszakadás napján még jártak itt is tűzoltók, de azóta senki sem.

A polgármester elmondta: 16 házat "érintett a vörös áradat", de főleg a kertek mentek tönkre. Hangsúlyozta, hogy az érintett lakosoknak biztosítottak helyet és étkezést is a kultúrházban, de nem éltek vele, visszamentek a házukba.

A szélső házaktól látni, hogy a falu határa szinte mindenhol vöröslik.

Tönkre mentek a kukoricaföldek, eltűntek a növények, nem látni zöldet, vörös itt minden - mondta a polgármester, megjegyezve: sok helyütt már vetettek is, ott jövőre termés nem lesz.

Magukra vannak ugyan hagyatva, de még ez sem lenne baj, ha kapnának megfelelő mennyiségű és mérető védőfelszerelést - hangsúlyozta. Mint mondta: a legfontosabb lenne a lúg- és saválló kesztyű, a védőruha és a csizma.

Egy-két dolgot kaptak, például néhány esőköpenyt és munkaruhát, meg saválló kesztyűket, de az utóbbiak még egy nő kezére is nehezen húzhatók fel, olyan kicsik - mondta Marton László. Segítette őket a Máltai Szeretetszolgálat munkaruhával és 100 pár csizmával is, ám azok közül 10 pár használható, a többi "férfiember lábára nem húzható fel" - mondta a polgármester.

Ismertetése szerint a helyi vállalkozók dolgoznak a kármentesítésen munkagépekkel és teherautókkal, szállítják vissza Ajkára a VI-os kazettába az iszapot, a vörös sarat.

Marton László tájékoztatott arról is, hogy minden károsult család megkapta a Mal Zrt. által biztosított 100 ezer forintot. Kitért arra is, hogy a biztosítók viszont "olyan papírt küldtek", hogy csak a házakban keletkezett károkra fizetnek, a kertekre nem, pedig Somlóvásárhelyen inkább az utóbbiak károsodtak.

Géppisztolyos rendőrök őrzik a térséget

Nyolcvan egyenruhás, részben géppisztollyal felszerelt rendőr őrzi az ajkai vörösiszap okozta katasztrófa térségének biztonságát csütörtök éjjel.

A rendőrök a lezárt utcák előtt posztolnak és a településeken járőröznek. Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a Veszprém megyei rendőri állományt a készenléti rendőrség egységei segítik, így a vörösiszappal elöntött három településen folyamatos a rendőri jelenlét, őrzik a hátrahagyott értékeket. A szóvivő közölte: az elmúlt négy napban fosztogatásról, vagyon elleni bűncselekményekről nem érkezett jelentés.

Hozzátette: a térségbe vezényelt rendőröket megfelelő védőfelszereléssel látták el, gumicsizmában, porvédő maszkban és védőkesztyűben teljesítenek szolgálatot, váltásukról folyamatosan gondoskodnak.

Az elmúlt négy napban rendőrök nem sérültek meg, de hétfő délután, amikor rázúdult az ajkai zagytározó tízes kazettájából a vörösiszap a közelben lévő három településre, a mentésben segédkező tűzoltók közül 11-en szenvedtek égési sérüléseket. Állapotuk nem súlyos, egyikük sem szorul kórházi kezelésre.

Az MTI tudósítója csütörtök este, sötétedés után azt látta, hogy Kolontáron és Devecseren géppisztollyal felszerelt rendőrjárőr-párosok sétálnak az utakon, az üresen hagyott házak utcáiba betérő valamennyi autót ellenőrzik. Devecser és Kolontár között, valamint a két település utcáin rendőrautók és katonai járművek konvoja kígyózik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×