eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Rejtély, hogy kik voltak a Margit híd állítólagos ólommérgezettjei

Még nem tudni, kik azok a munkások, akik az egyik kereskedelmi csatorna híradójának arról számoltak be, hogy ólommérgezést kaptak a Margit híd felújítása közben - mondta el az InfoRádióban Tóth Kata, az építtető konzorcium szóvivője. Hozzátette: korábban az egyik szűrővizsgálaton négy munkásnál magas ólomértéket mutattak ki, de az eredmények határértéken belül voltak. Zacher Gábor toxikológus közölte, a munkásokat nem kezelte, csupán az egyik dolgozó laboreredményét látta.

Hivatalosan senki nem kereste meg ólommérgezéses panasszal az MH 2009 konzorciumot - közölte a társaság szóvivője. Egyetlen tény biztos: valóban dolgozott néhány olyan festő korábban a Margit hídon, akik újabb munkára jelentkeztek. A munkába állást minden esetben összekötik egy szűrővizsgálattal, ahol kimutattak bizonyos mértékű ólomexpozíciós értéket. Azonban ez soha nem ólommérgezést jelent, csupán egészségügyi határértéket - mondta el Tóth Kata.

Arról nincs tudomása a kivitelezőnek, hogy ezek a munkások azonosak-e kereskedelmi csatornának panaszkodókkal. Ennek próbálnak utána járni a konzorciumnál - tette hozzá.

Tóth Kata megjegyezte, hogy a szűrést minden építkezésen évente kell elvégezni, az MH 2009-nél azonban háromhavonta ismétlik. Hangsúlyozta: világszerte azok a munkások, akik a Margit hídnál használt festéktípussal dolgoznak, egyféle maszkot viselnek, amely megvédi őket az ólommérgezéstől. A konzorcium az ilyen védőfelszerelésekre csaknem tízmillió forintot költött - jelezte a szóvivő.

Az ólommérgezést a maszk viselésén túl úgy is meg lehet előzni, hogy a festők gyakran kezet mosnak. Erre a kivitelező cégnél szintén nagy gondot fordítanak - mondta Tóth Kata.

Zacher nem tud róluk

A Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője kijelentette, hogy ő egyetlen ólommérgezett beteggel sem találkozott. Zacher Gábor elmondta, hogy csupán az egyik kereskedelmi csatornától keresték meg, és azt mondták: náluk jelentkezett valaki, akinek kórlapján az ólomszint 500 mikrogramm/liter fölötti értéket mutatott.

Föltették a kérdés, hogy ez az érték mit jelent, mire a toxikológus azt válaszolta: ez bizony krónikus ólommérgezés, amit kezelni kell. A megengedett egészségügyi érték felső határa ugyanis 400 mikrogramm literenként. Erre a kezelésre speciális gyógyszert alkalmaznak, amely kivonja az ólmot a lágyszövetekből és a csontokból.

Zacher Gábor azt mondta: az ólommérgezés tünetei attól függnek, hogy akut vagy krónikus esetről van-e szó. Akut mérgezésnél, amivel ritkábban találkozik a toxikológus, a szerves ólomvegyületek lenyelése már egy-két óra alatt idegrendszeri- és szívritmus zavart okoz.

A krónikus mérgezés viszont visszatérő hasi panaszokkal, görcsökkel jelentkezik, megjelenhetnek itt is idegrendszeri tünetek, a toxin pedig a vesét szintén megtámadhatja.

A kórházban évente 15-20 ólommérgezéses beteget látnak el - tájékoztatott a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×