eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Lakóterület alá söpörnék a szennyezést a Velencei-tó környékén?

Nem épülhetnek újabb házak azon a területen a Velencei-tó közelében, ha bebizonyosodik, hogy a hetvenes évektől olaj és fenol került a talajba egy üzemből. A helyi civilek szerint az önkormányzat tudott a szennyezésről, a jegyző azonban cáfol.

Az önkormányzat nem tudott, nem is tudhatott az esetleges szennyezésről, mivel a területet a magyar állam részben el-, részben pedig bérbe adta egy vállalatnak - mondta az InfoRádiónak az ügy kapcsán Papp Gyula Gábor, Velence jegyzője.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában arról írt, hogy a Velencei-tó és annak élővilága is veszélybe kerülhet, mivel hamarosan elérheti a vizet az egykori Agárdi Mezőgazdasági Kombinát üzeméből, a fafeldolgozással foglalkozó Agrokomplexből a talajba került olaj- és fenolszennyezés.

Az InfoRádió megkereste Kernya Gábort, a Sz-Épülő Velencéért Egyesület elnökét, aki szerint a velencei önkormányzat legalább öt éve, de talán még régebben tud az esetleges szennyezésről, de semmit sem tett.

Hová lettek a mérgező anyagok?

A civil szervezet vezetője elmondta: az üzemben a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek elejéig rétegelt, ragasztott fából készült tárgyakat gyártottak mérgező hatású benzol, toluol, xilol és xenol felhasználásával.

Amikor a kilencvenes évek végén a gyárat bezárták és privatizálták, az ivóvízbázisok védelmére akkreditált cég, a Reaqua Kft. környezetvédelmi állapotfelmérést végzett a területen. A szakemberek a szennyezés két forrásának környékén, az üzem mellett, illetve azon a területen fúrtak kutat a talajvíz minőségének megfigyelésére, ahol korábban a gázolajat fejtették át - magyarázta Kernya Gábor.

A vizsgálat során kiderült, hogy a gyár közelében a talajban és a talajvízben jóval a határérték feletti mennyiségben található a négy toxikus anyag, míg a másik helyen szénhidrogéneket, valószínűleg gázolajat mutattak ki.

Egy második, 2004-ben elvégzett ellenőrzés során a szakértők tizenegy kutat fúrtak az üzem környékén, és azt találták, hogy a szennyeződés mértéke csökkent, kármentesítésre pedig nincs szükség. Ez alkalommal a töltőállomást területén nem vizsgálódtak - mondta a civil szervezet elnöke.

A vizsgálat eredményének ismeretében a környezetvédelmi felügyelet kármentesítési monitoringot írt elő, öt éves határidővel, de amikor Kernya Gábor a területen járt, hogy fényképeket készítsen a kutakról, egyértelművé vált számára, hogy azokat elhanyagolták.

Laknak-e?

Az üzem területéről kifolyó szennyvizet egy, a Velencei-tóba torkolló vízfolyásba, a Csontréti-patakba vezették - fűzte hozzá a Sz-Épülő Velencéért Egyesület vezetője, megjegyezve: az önkormányzat, ahelyett, hogy lépett volna a szennyezés ügyében, tavaly arról döntött, hogy az üzem területét lakóterületté nyilvánítja és közösségi célra kívánja felhasználni.

Papp Gyula Gábor erről szólva közölte: a képviselő-testület tagjai egyetértettek abban, hogy kezdeményezni kell az állami tulajdonban lévő ingatlanok tulajdonjogának megszerzését, ennek feltétele azonban az, hogy meghatározzák, milyen célra használnák a területet.

"Azt kijelenteni, hogy mi oda lakóterületet akarunk, ha törik, ha szakad, nem egészen korrekt megközelítés" - jelentette ki a jegyző, hozzátéve: ha bebizonyosodik a környezetszennyezés, a több hektáros terület, amelyen most is több szolgálati lakás áll, nem lesz lakóterület.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×