eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Giró-Szász: "Nincs kétség afelől, hogy Tarlós István lesz Budapest főpolgármestere"

Nagy valószínűség szerint meglesz a Fidesz-KDNP biztos többsége a Fővárosi Közgyűlésben, de ha nem, Tarlós Istvánnak akkor is van választási lehetősége - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András. A Századvég Alapítvány igazgatója szerint akkor tekinthető igazi győztesnek a Fidesz október 3-án, ha Budapesten kívül több fontos megyei jogú városban is győzni tud.

Péntek délután négy óráig a Fideszen és az MSZP-n kívül az LMP-nek és a Jobbiknak is sikerült leadnia a szükséges mennyiségű ajánlócédulákat, így Budapesten mind a négy parlamenti párt indíthat főpolgármester-jelöltet. Az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András elmondta: kínos lett volna az LMP számára, ha vele ellentétben a Jobbiknak sikerül összegyűjteni a 28 ezer kopogtató cédulát a listaállításhoz, mert az április parlamenti választáson az LMP jobb eredményt ért el a fővárosban, mint a Jobbik.

A politikai elemző szerint a kopogtatócédula-gyűjtés arra hívta fel az LMP figyelmét, hogy nem elég társadalmi támogatottsággal bírni, pártszervezetet is kell építeni. Mivel a Jobbik pártszervezete jóval hatékonyabb, kisebb társadalmi támogatottságuk ellenére gyorsabban össze tudták gyűjteni a szükséges számú ajánlószelvényt.

A Századvég Alapítvány igazgatója elmondta: bár nincs mandátumbecslésük, nincs kétsége afelől, hogy Tarlós István lesz a főpolgármester, és nagy esélye van a Fidesznek, hogy a Fővárosi Közgyűlésben stabil többséget ér el.

Ha mégsem lesz meg ez a többség, akkor Giró-Szász András szerint két lehetősége adódik Tarlós Istvánnak: "berántani" valamelyik pártot egy koalícióba, vagy ad hoc módon megszervezni a külső támogatást. Ez utóbbira lát nagyobb esélyt, mert az új főpolgármester ki tudja majd használni, hogy a kormánnyal szemben lévő pártok jelenleg egymásnak nagyobb ellenfelei, mint a koalíciónak, így sokkal nehezebben találnak majd egymásra.

Az alkalmi koalíció rizikósabb, de nagyobb mozgásteret biztosít, mert adott kérdések támogatása érdekében Tarlós István az LMP-vel, az MSZP-vel vagy a Jobbikkal is együttműködhet - tette hozzá.

A túlnyerés veszélye

Akkor mondhatja igazán sikeresnek az önkormányzati választást a Fidesz, ha az eddigi megyei jogú városai mellé másokat (például Szegedet, Nyíregyházát, Dunaújvárost, Miskolcot) és Budapestet is meg tudná szerezni - hangsúlyozta az elemző, aki azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlnyerésnek lehetnek negatív hatásai is.

Ha belső vagy külső (gazdasági, illetve nemzetközi) probléma adódik, amely nagy mértékben befolyásolja a kormányzat eredményességét, az visszaüthet, például azért, mert megerősödhet az önkormányzati lobbi - emelte ki Giró-Szász András.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×