eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egy-két hét, és meglesznek az elszámoltatás első eredményei

A BKV-s ügyeknél is feltűnt cégek összehangolt akcióval szereztek jelentős állami forrásokat az elmúlt években - állítja az elszámoltatásért felelős kormánybiztos. Papcsák Ferenc szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek politikai felelőssége van az elmúlt évek korrupciós ügyeiben.

Egy-két hét múlva lesznek meg az elmúlt nyolc év elszámoltatásának első eredményei. A fideszes Papcsák Ferenc kormánybiztosként kapta azt a feladatot, hogy tárja fel a 2002 óta megfigyelhető korrupciós ügyleteket, és derítse ki, hogy kinek a zsebébe vándoroltak az ily módon a költségvetésből távozó milliók. A munka egy hónapja tart, de Papcsák Ferenc szerint annyi már kiderült, hogy a BKV ügyeinél megfigyelhető cégek álltak a kormány mögött, és offshore vállalkozásokhoz kerültek a közpénzek.

A kormánybiztos azt mondta, hogy az állami szervezetrendszer alrendszereihez olyan társaságok tapadtak, és olyan társaságok vettek részt a közpénzek megcsapolásában, amelyek a BKV-ban jelentős szerepet játszottak. Egy összehangolt akcióról beszélhetünk, amely a közérdek helyett csak és kizárólag a magánérdeket helyezte előtérbe - tette hozzá.

Papcsák Ferenc szerint az uniós források felett őrködő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerződéses rendszerében is ugyanazok a cégek figyelhetők meg, mint a fővárosi közlekedési cégnél. A kormánybiztos elsőként a Gyurcsány-kormány volt minisztereinek kétes ügyleteit is vizsgálja.

"Különös gonddal kell megvizsgálnunk, hogy miért kapott milliós megbízást Szűcs Erika, és milyen alapon, milyen okok miatt kötött Hiller István olyan szerződéseket, amelyek miatt a mostani kormányt terhel több százmilliós kifizetés. Meg fogjuk vizsgálni a Draskovics-féle áfa-visszatartást, ami a kkv-knak okozott milliós károkat, és azt is, hogy kinek az érdekei miatt akart kaszinót építeni a Velencei-tónál Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc" - fejtette ki a kormánybiztos.

Papcsák Ferenc elmondta, a legtöbb gyanús ügylet Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején bukkant felszínre, és szerinte az ő tudta nélkül ilyen szerződések nem köttethettek volna. Így pedig a kormánybiztos szerint politikai felelőssége mindenképpen van, büntetőjogi felelősségről egyelőre nem beszélhetünk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×