eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Freedom House: tovább romlott a magyar demokrácia helyzete

Tovább romlott tavaly a magyar demokrácia helyzete a Freedom House szerint; a független amerikai kutatóintézet ismét rontotta némileg Magyarország osztályzatát.

Az intézet kiemelte, hogy az új EU-tagállamok körében néhány országban, közöttük Csehországban mérsékelt visszaesés volt tapasztalható, míg másokban, például Magyarországon és Szlovákiában jelentősebb volt a romlás a demokratikus intézmények működésében. Utóbbi két államnak egy sor kihívással, egyebek között az erősödő nacionalista jelenségekkel kellett szembenéznie.

Magyarországot különösen keményen sújtotta a globális pénzügyi válság, így ez további nyomást jelentett a demokratikus intézményrendszerre. A heves viták jellemezte politikai környezetben a demokrácia állapotát a Freedom House 2,39 pontra értékelte a 2008-as 2,29 pont után (a megelőző két évben az ország 2,14 pontot, öt éve pedig 2,00 pontot kapott). Az 1-től 7-ig terjedő skálán az alacsonyabb pontszám jelöli a demokrácia magasabb szintjét.

A kutatóintézet tavaly három területen - a média függetlensége, a bíróságok működési kerete és függetlensége, valamint a korrupció területén - észlelt romlást. A korábbi években visszaesés történt a választási folyamat és a civil társadalom vonatkozásában - utalt rá az intézet Átmeneti nemzetek 2010 című tanulmánya.

A Freedom House kiemelte, hogy Szlovákiában meredeken romlott a demokrácia helyzete, főleg a kormányzó pártok hatalmi koncentrációja és a jelentős korrupciós botrányok miatt. A szlovák demokrácia mutatója az utóbbi öt évben 1,96-ról 2,68 pontra romlott, legnagyobb mértékben a bíróságok függetlensége fogyatkozott meg.

A Freedom House által januárban közzétett világjelentés szerint Magyarország tavaly is a stabil demokráciák közé tartozott; a legjobb értékelést kapta a politikai és a polgári jogok tiszteletben tartása terén is, ez 1-es osztályzat az 1-től 7-ig terjedő skálán.

A magyar sajtószabadság helyzetéről viszont azt állapította meg az intézet, hogy az romlott. Bár az országot az előző évekhez hasonlóan a "szabad" kategóriába sorolta a nonprofit szervezet; a 2009-es és 2008-as 21 pont után osztályzatát kissé lerontva 23 pontot adott a sajtószabadság fokát mérő, 0-tól 100 pontig terjedő skálán, amelyen szintén a kevesebb pont jelöli a szabadabb sajtót. Így Magyarország a 33.-ról a 42. helyre került a Freedom House rangsorában; a pontszám a rádiós frekvenciák odaítélése és regisztrációja körüli problémák miatt lett gyengébb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×